To možnost za zdaj sicer uvajajo le za revmatologijo in morda tudi urgentne centre. Državna sekretarka Ana Medved zagotavlja, da ne bodo iskali »dlake v jajcu«, ampak bi tak ukrep uporabili le v ekstremnih primerih. Poleg tega bodo zdravnikom pod prste pogledali le v primeru oznake »nujno« ali »zelo hitro« na napotnici, ko morajo biti bolniki na vrsti takoj oziroma najpozneje v dveh tednih. »Obstajajo napotnice, pri katerih oznako nujno zlorabljajo za stare ali minimalne poškodbe.«

Natrpane bolnišnice

Revmatologi opažajo, da v njihovo urgentno ambulanto poleg resno bolnih prihajajo tudi ljudje s prehodnimi težavami, kot je bolečina v katerem od prstov. »Revmatologi zato ne zmorejo pregledati vseh pacientov,« je povedala Medvedova. V tem primeru so kriteriji, kdaj je nujna napotitev potrebna in kdaj ne, že pripravljeni. Tudi na drugih področjih pa bodo iskali konsenz s strokovnjaki za družinsko medicino, napovedujejo na ministrstvu.

Do napovedanega preverjanja napotitev pa je kritična Zdravniška zbornica Slovenije. »Zdravnik bo v strahu pred kaznijo, ki lahko sledi domnevno napačnemu napotovanju, verjetno res manjkrat napisal napotnico,« je na začetku tedna ocenila predsednica zbornice Zdenka Čebašek Travnik. Boji se, da bi lahko pri tem spregledal kakšen znak hude bolezni.

Zaplet v največji bolnišnici

Na revmatološkem oddelku UKC Ljubljana, ki ima težave tudi zaradi nekritičnega napotovanja iz osnovnega zdravstva, za zdaj ne nameravajo opravljati dodatnih zdravljenj. Kot smo že poročali, so se tako odločili, potem ko so jim v bolnišnici odrekli nagrado za dosedanje uspešno krajšanje čakalnih dob.

V največji bolnišnici so podvomili v objektivnost kriterijev za nagrajevanje, na ministrstvu za zdravje pa so ugotovili, da UKC Ljubljana ni opravil »domače naloge«. Tako niso mogli doreči, kdo od zaposlenih si zasluži nagrado. Zaradi tega so lahko prikrajšani tudi nekateri od najbolj obremenjenih slovenskih zdravnikov, ocenjujejo na ministrstvu. nk