Vodstvo gibanja z Beppejem Grillom na čelu je zdaj obljubilo, da bo zadevo temeljito preverilo in ugotovilo, kateri poslanci se niso držali internih predpisov, po katerih bi morali v omenjeni sklad prispevati precejšen del svoje poslanske plače. Kršitelje naj bi čakal izbris s seznama kandidatov za prihajajoče volitve.

»Gnila jabolka« mečejo slabo luč na ostale

Domnevno naj bi v skladu umanjkalo 1,4 milijona evrov. Kot sta poročala dnevnika La Repubblica in Corriere della Sera, naj bi nekateri poslanci celo fotografirali potrdila o nakazilu denarja v sklad in fotografije kot dokaz objavili na spletni strani gibanja, a naj bi nato stornirali vplačila. Doslej naj bi odkrili že najmanj tri kršitelje.

Ogorčenje javnosti je skušal ublažiti kandidat Petih zvezd za premierja, 31-letni Luigi Di Maio, ki je poudaril, da so poslanci gibanja v iztekajočem se mandatu v sklad vplačali 23,1 milijona evrov, s tem denarjem pa so pomagali 7000 podjetjem in 14.000 delojemalcem. »Nekaj gnilih jabolk« še ne izničuje uspeha naše edinstvene pobude, je vztrajal.

Politika, ki dela v dobro ljudi

Razkritje je posebej boleče, saj je Pet zvezd zgrajenih prav na populističnih obljubah o drugačni politiki, ki ni skorumpirana in dela v dobro ljudi. Pred volitvami so pogosto izpostavljali prav omenjeno pobudo za pomoč malim in srednje velikim podjetjem.

Kot posamezna stranka naj bi gibanje Pet zvezd sodeč po anketah na volitvah 4. marca prejelo največ glasov, nekje 28 odstotkov, a prvo mesto bo po pričakovanjih pripadlo desnemu zavezništvu pod vodstvom bivšega premierja Silvia Berlusconija. Tokratna afera je sicer prišla na dan v Berlusconijevi medijski hiši Mediaset.