Povprečen dvig gladine oceanov, ki trenutno znaša tri milimetre na leto, bi se lahko do leta 2100 potrojil na 10 milimetrov na leto, še ugotavljajo v študiji. Ti rezultati temeljijo na podatkih, ki so jih s sateliti zbirali 25 let.

»Takšen pospešek v dvigu gladine, ki je predvsem posledica taljenja ledu na Grenlandiji in Antarktiki, bi lahko do leta 2100 podvojil skupen dvig gladine v primerjavi z dvigom na podlagi konstantnega naraščanja. Gladina bi lahko tako narasla za 60 namesto za 30 centimetrov,« je povedal avtor študije Steve Nerem. »In to je skoraj zagotovo konservativna ocena,« je dodal profesor univerze Colorada v mestu Boulder.

Taljenje ledu in toplogredni plini

Ugotovitve so podobne tistim v poročilu skupine strokovnjakov za podnebje pod okriljem ZN, ki so ga predstavili leta 2014, so še sporočili avtorji.

Podnebne spremembe sicer na dvig gladine oceanov vplivajo na dva načina. Prvi je taljenje ledu na obeh polih Zemlje, drugi pa povečane koncentracije toplogrednih plinov v atmosferi. Zaradi slednjega pojava se segreva voda, toplejša voda pa za razliko od hladnejše zavzame več prostora. V zadnjih 25 letih se je gladina dvignila za sedem centimetrov, polovica tega dviga pa je prav posledica tega pojava, je pojasnil Nerem.