Predlog proračuna za fiskalno leto 2019, ki se bo začel oktobra, je ameriška vlada sestavila, še preden so v kongresu pred kratkim dosegli medstrankarski dogovor o dvoletni ravni zvezne javne porabe. A to ne bo edina ovira pri sprejemanju proračuna. Ta je zasnovan v skladu s slovesom predsednika Donalda Trumpa še iz časa, ko se je kot nepremičninski poslovnež razglašal za »kralja zadolževanja«. Predlog namreč prinaša skoraj tisoč milijard dolarjev novega proračunskega primanjkljaja, in to kljub znatnemu krčenju nevojaških programov, vključno s ponovno predvideno ukinitvijo številnih zveznih agencij, zmanjšanju sredstev za program zdravstvenega zavarovanja medicare ter odpravi bonov za hrano, od katerih je odvisna že več kot desetina Američanov. Manj naj bi bilo denarja za stanovanjske subvencije in druge socialne programe, okleščena ostajajo sredstva za zunanje ministrstvo in njegove dejavnosti, kamor sodi agencija za mednarodno pomoč USAID.

Sedem odstotkov več za vojsko

V predlaganih 4400 milijardah proračunskih sredstev je 716 milijard predvidenih za vojsko. Gre za sedemodstotni in s tem največji porast od predsedovanja Ronalda Reagana v 80. letih. Trump je v osnutku proračuna poskrbel tudi za svoje razvpite cilje, od zidu na meji z Mehiko do na široko napovedovanega razmaha gradnje infrastrukture, ki ga je v ponedeljek posebej predstavil. Za slednje je v proračunu za leto 2019 predvidenih 21 milijard, skozi desetletno obdobje pa skupno 200 milijard. Predsednik je sicer raje operiral z mnogo večjim zneskom, skupno s kar 1500 milijardami infrastrukturnih investicij, kar pomeni, da bodo morale levji delež zbrati zvezne države in lokalne skupnosti z davki in v javno-zasebnem partnerstvu. Na srečanju z nekaterimi guvernerji in župani je Trump za dotrajane ceste in mostove po ZDA okrivil vojne v Afganistanu in na Bližjem vzhodu. »Do pred kratkim smo na Bližnjem vzhodu zapravili 7000 milijard! Kakšna napaka. A je, kar je. To sem prevzel, a zdaj se trudimo, da zgradimo ceste in mostove ter popravimo tiste, ki razpadajo,« je razpredal.

Kongres sicer še vedno ni potrdil proračuna za tekoče fiskalno leto 2018, ki se pri predlaganih rezih v nevojaško porabo bistveno ne razlikuje od osnutka za prihodnje leto. Slednji gre zdaj v usklajevanje v kongres, ki je prejšnji teden sprejel okvirno dvoletno zvezno porabo. Ta je višja od tiste, ki jo je predvidela Bela hiša, najbolj očitno je razhajanje pri nevojaški porabi, ki je v vladnem osnutku nižja za 57 milijard.

Račun bo izstavljen srednjemu sloju in starejšim Američanom

Vodja senatne demokratske manjšine Chuck Schumer je dejal, naj si Trumpova administracija ne dela iluzij, da bo tak proračun sprejet. Dodal je, da predsednik le šest tednov zatem, ko je zmanjšal davke bogatim posameznikom in velikim korporacijam, kar bo povzročilo ogromen proračunski primanjkljaj, zahteva od Američanov v letih in od srednjega razreda, naj ga pokrijejo s krčenjem programov zdravstvenega varstva medicare in medicaid. Z republikanske strani se obeta zlasti kritika na račun krčenja sredstev za programe zunanjega ministrstva. Proračunske konservativce pa moti že sam dvig javne porabe, ki ga vlada utemeljuje tudi na predvideni 3,1-odstotni gospodarski rasti, čeprav jo je ameriška centralna banka za fiskalno leto 2019 nazadnje ocenila na 2,2 odstotka.