Vse od oktobrske vrnitve Juppa Heynckesa na trenersko klop Bayerna Bavarci delujejo nepremagljivo. Pod uglednim strokovnjakom so na 22 tekmah izgubili zgolj enkrat, z 18 točkami prednosti pred drugouvrščenim Leipzigom pa so 12 krogov pred zaključkom prvenstva na dobri poti, da šesti zaporedni naslov nemškega prvaka osvojijo z rekordno razliko. Ta sicer znaša kar 25 točk in verjetno ni presenečenje, da ga je pod vodstvom Heynckesa v sezoni 2012/2013 postavil prav Bayern.

Tekmeca, ki bi lahko ogrozil prevlado šestindvajsetkratnih državnih prvakov, ni na spregled. Borussio Dortmund bolj kot naslov prvaka zanima prodaja nogometašev za visoke zneske, posebnih ambicij po osvajanju lovorik pa nimajo niti pri Leipzigu. »Ni naša naloga, da razmišljamo, kako zmanjšati prepad za Bayernom,« je nedavno dejal trener rdečih bikov Ralph Hasenhüttl.

Kot ugotavljajo pri Deutsche Welle, uspešna selekcija igralcev ni edini razlog za dominantne predstave Bavarcev v zadnjih letih. Prezreti ne gre niti vpliva denarja in njegove delitve z naslova televizijskih pravic. Če vodstvo lige 65 odstotkov televizijskega denarja med klubi porazdeli enakomerno, je preostanek odvisen od uspešnosti. Tako je Bayern v lanski sezoni za naslov prvaka prejel kar 55 milijonov evrov več kot tekmeci s spodnje polovice lestvice.

Ker je prevlada zgolj enega kluba škodljiva tako za priljubljenost kot razvoj bundeslige, v Nemčiji že prihaja do pobud za reformo tekmovalnega sistema. Svoj predlog je pred dnevi v kolumni za T-Online podal nekdanji nogometaš Stefan Effenberg. Bivši kapetan Bayerna bi ligo razdelil v dve skupini po devet klubov, po božiču pa bi štiri najvišje uvrščene ekipe iz vsake skupine in peta najuspešnejša startale z ničle v povsem novem tekmovanju, preostale pa bi se borile za obstanek. »Prvenstvo ne more biti odločeno že v februarju ali marcu. V primeru reforme bi bilo pestro kar dvakrat. Prvič, ko bi se ekipe potegovale za napredovanje, in drugič, ko bi se odločalo o prvaku,« je zapisal Stefan Effenberg, a s svojim predlogom naletel na mlačen odziv klubov.

Podobno enolično je letos tudi prvenstvo na Hrvaškem, kjer so minuli konec tedna vstopili v spomladanski del. Vodilni Dinamo je na gostovanju s 4:2 odpravil Osijek in tudi po 21. krogu ostaja neporažen, medtem ko je bil aktualni prvak Rijeka doma s 4:0 boljši od Istre.

Ang

fra

ita

nem

spa