Na eno od javnih osnovnih šol v Tokiu se je te dni usul plaz kritik, po tem ko je vodstvo šole za svoje učence predpisalo nošenje zelo dragih uniform. Gre za uniforme, ki jih izdeluje italijanska modna hiša Armani. Posamezen komplet, ki vključuje uniformo, čepico in torbo, stane 80.000 jenov (približno 600 evrov). Cena uniform, ki jih tamkajšnji šolarji trenutno uporabljajo, je več kot trikrat manjša.

Osnovna šola Taimei stoji v prestižnem tokijskem predelu Ginza, ki sicer res slovi kot najbolj modno osveščen predel japonske prestolnice. To, kar sta peta avenija za New York in Elizejske poljane za Pariz, je Ginza za Tokio. A ker gre za javno osnovno šolo, je določitev tako dragih uniform kljub temu nenavadna. Kot piše BBC, na Japonskem uniforme v javnih osnovnih šolah sicer niso strogo zapovedane, a jih kljub temu nosi večina učencev.

Buren odziv na družbenih omrežjih

Vodstvo osnovne šole je staršem dopis o novih uniformah poslalo že novembra. Dopis je razburil starše, ki opozarjajo, da si tako dragih uniform ne morejo privoščiti. »Ne razumem, zakaj so bile tako luksuzne uniforme izbrane za javno osnovno šolo,« je za Huffington Post dejala neimenovana mati.

Nek uporabnik twitterja je zapisal, da »je mislil, da so bile uniforme uvedene z namenom, da ne bi bili otroci iz ekonomsko šibkejših družin diskriminirani«. »Otrokom je povsem vseeno za blagovne znamke ... Ali res menite, da se bo otrok, ki nosi Armanijevo uniformo, razvijal kaj bolje od tistega, ki je ne,« se je vprašal drug uporabnik.

Na določilo o dragih uniformah se je odzvala tudi tamkajšnja vlada. Japonski minister za izobraževanje je dejal, da bi se moralo vodstvo šole o novih uniformah najprej posvetovati s starši in šele nato naročiti uniforme.