Stavkamo, dokler ne priznajo posebnega statusa našemu poklicu, je na shodu na s snegom pobeljeni Gregorčičevi poudaril predsednik Sindikata policistov Slovenije Kristjan Mlekuš. Prvi mož Policijskega sindikata Slovenije Radivoj Uroševič pa je dejal, da so vladi že vse napisali, a so ji v vsakem trenutku, v vsakem vremenu na razpolago, da ji razložijo svoje stavkovne zahteve in aktivnosti.

»Prišli smo sem, da povemo vladi, kajti ministru za javno upravo Borisu Koprivnikarju žal ne moremo, ker je v Dubaju - ko se bo vrnil, bomo pa tudi njemu -, da so minili časi našega potrpljenja,« je še dejal Uroševič.

Na nekajminutnem shodu se je zbralo okoli 200 policistov s sindikalnimi zastavami in tudi portreti nekaterih predstavnikov vlade, ki si zatiskajo ušesa. Portretu predsednika vlade Mira Cerarja pa so ob tem dodali še pripis »Nočem vas slišati«. Da bodo tudi sami ravnali kot vlada in tudi vlade ne poslušajo več, pa so ji sporočili tako, da so se obrnili stran od vladnega poslopja in si zamašili ušesa.

Stavko so sicer začeli danes ob 7. uri in jo bodo nadaljevali do preklica. Kot poudarjajo, želijo policistom vrniti status, ki si ga zaslužijo. V prvi vrsti zahtevajo, da se z ostalimi pooblaščenimi osebami ponovno vzpostavijo razmerja, kot so jih dosegli s prejšnjo stavko. Takrat sta sindikata z vlado dosegla sporazum, ki je policistom prinesel višje plače. A so bila nato sredi lanskega leta v okviru odprave plačnih anomalij določena boljša vrednotenja delovnih mest tudi pri ostalih pooblaščenih uradnih osebah. V primeru neuspešnih pogajanj bodo stavko zaostrili.

Za stavko sta se skupaj odločila oba policijska sindikata, v katerih so prejšnji teden ocenili, da se ji bo pridružilo okoli 9000 zaposlenih v policiji in na notranjem ministrstvu. Na shod pred vladnimi poslopjem pa so, kot so pred shodom pojasnili, lahko prišli sindikalni zaupniki in zaposleni, ki so bili prosti. Kljub stavki morajo namreč policisti opravljati številne naloge. Dolžni so poskrbeti za varovanje življenja in varnosti ljudi ter premoženja, preiskovati kazniva dejanja, vzdrževati javni red, izvajati nadzor državne meje ter opravljati naloge, določene v predpisih o tujcih. Mlekuš je zagotovil, da državljani stavke policistov ne bodo občutili, saj bodo naredili vse za zagotovitev varnosti in premoženja državljanov.