Veter povsem kroji spored olimpijskih iger. Tekmovanja v alpskem smučanju se sploh še niso začela, čeprav bi morali podeliti že dva kompleta kolajn. Potem ko so v nedeljo zaradi sunkov s hitrostjo več kot 70 kilometrov na uro odpovedali moški smuk, je danes enaka usoda doletela ženski veleslalom. Že ko smo zjutraj prižgali televizor, je bilo očitno, da je tekma pod vprašajem. Temperatura na vrhu smučišča za veleslalom je bila minus 23 stopinj Celzija, sunki vetra pa so dosegali hitrost do 100 kilometrov na uro in premetavali sedeže na žičnici. Tekmo so odpovedali že, ko se je šele dobro zdanilo in jih je večina hitela, da čim hitreje poje zajtrk in se odpravi na prizorišče. Marsikdo je po odpovedi zavil kar nazaj v toplo posteljo in nadoknadil spanec, ki mu je manjkal zaradi prilagajanja na časovno razliko.

»Pihalo je tako močno, da bi vratca ležala, če bi bile zastavice pritrjene na vseh štirih vogalih. Mi smo se pripravili, kot da tekma bo. Ob 7.30 smo šli po progi, a je tako prenašalo sneg in pihalo tako močno, da je veter dobesedno dvigoval smučke in jih prenašal po zraku,« je povedal glavni trener ženske reprezentance Denis Šteharnik.

Prireditelji so se znašli v velikih težavah s termini. Ta teden ni več prostih dni, zato so se odločili za superčetrtek, ko načrtujejo tekmi v moškem smuku in ženskem veleslalomu. Najprej bo (po slovenskem času) ob 1.30 prva vožnja ženskega veleslaloma, nato ob 3. uri moški smuk in ob 5.15 druga vožnja ženskega slaloma. Tekmovanja v hitrih disciplinah so na enem prizorišču, v tehničnih pa na drugem. Med seboj sta oddaljeni okoli 40 kilometrov, zato je nemogoče, da bi si ogledali obe tekmovanji v živo.

»Do srede bo težko izpeljati kakšno tekmo, saj bo veter zelo močan, po napovedih še močnejši kot doslej tudi prihodnja dva dni,« je pojasnil Alte Skaardal, vodja ženskih tekem pri Mednarodni smučarski zvezi (Fis). Danes je na programu alpska kombinacija za moške, jutri pa ženski slalom. Če se bodo odpovedi nadaljevale, bodo lahko do konca tedna kakšen dan še izpeljali dve tekmi na dan. »Tekme bodo skušali izpeljati na vsak način. Zdaj bosta odločali psihična pripravljenost in prilagoditev na zelo agresiven sneg, ki je kot smirkov papir. Ker podlaga ni enakomerna, imajo vsa dekleta težave,« je dodal Šteharnik, ki je za vožnje na treningu veleslaloma pohvalil Ano Drev in Meto Hrovat.