Slovenska hokejska reprezentanca, ki biva v olimpijski vasi ob morju, kjer bo tudi igrala tekme, je včerajšnje popoldne izkoristila za obisk slovenske hiše. Počutili so se zelo domače, saj so jim pripravili tudi slovensko hrano. Med tremi šoferji, ki so igralce – trenerjev ni bilo, ker so analizirali tekmece – prepeljali iz gorske olimpijske vasi v slovensko hišo, je bil v vlogi prostovoljca tudi selektor skakalne reprezentance Goran Janus. Zraven je bil tudi Peter Prevc, ki pa se je malo skrival pod kapuco.

Zadnji se je ekipi v četrtek z enodnevno zamudo priključil 28-letni branilec Blaž Gregorc. Klub Hradec Kralove, trenutno drugouvrščeno moštvo češke ekstralige, mu zaradi tekme ni dovolil odhoda skupaj z reprezentanco. »Ker je vsaka tekma pomembna, sem v torek moral igrati še za klub. Potovanje iz Prage čez München je bilo dogodivščina, saj smo imeli zaradi okvare letala v bavarski prestolnici šesturno zamudo, zato sem prišel eno uro pred začetkom prijateljske tekme z Južno Korejo v Seulu,« je začel klepet postavni Blaž Gregorc, ki je z višino 191 centimetrov in 95 kilogrami strah in trepet napadalce nasprotnega moštva.

Hokejisti vstajajo ob sedmi uri zjutraj

Trenutno ima še težave s privajanjem na osemurno časovno razliko, a je prepričan, da bo do srede, ko Slovenija ob 13.10 po slovenskem času igra prvo tekmo z ZDA, vse v najlepšem redu. Za razliko od slovenskih olimpijcev, ki zaradi tekem pozno zvečer spijo do opoldneva, hokejisti živijo po korejskem dnevnem ritmu: vstajanje ob sedmih, odhod v dvorano ob osmi uri, trening ob desetih, popoldnevi pa so namenjeni počitku.

»V olimpijski vasi je vse odlično. Ker so v njej visoke stolpnice, je vse na manjšem prostoru, zato mi je bolj všeč kot v Sočiju, kjer je bilo vse bolj razpotegnjeno. Vse poti lahko opravimo peš, le v dvorano se odpeljemo z avtobusom, medtem ko smo v Sočiju vozili po naselju in šli peš v dvorano. Sobe so odlične, hrana tudi, led v dvorani vrhunski, garderobe so tako velike, da je dovolj prostora za masažne mize. Ni niti ene stvari, nad katero bi se lahko pritoževali,« je vtise strnil Gregorc, ki je bil kljub mrazu in vetru navdušen nad slovesnostjo ob odprtju, na kateri so tako uživali, da so bili na stadionu do konca programa.

Trije slovaški reprezentanti klubski soigralci Gregorca

Zmaga proti Južni Koreji z 2:1 je bila dobra popotnica za začetek turnirja in dvig samozavesti. »Vsi smo nabrušeni in v dobri formi. Tekmecev v skupini, Američanov, Rusov in Slovakov, še nismo analizirali, a nam bodo trenerji pravočasno posredovali vse informacije. Nekatere igralce dobro poznam, saj so trije Slovaki moji soigralci v klubu, poznam dva Američana. S Slovaki ni bilo v slačilnici nobenega zbadanja. Upam, da bo potem, ko jih bomo premagali,« je v smehu dejal Gregorc in razkril želje celotne ekipe – ponovitev Sočija z uvrstitvijo v četrtfinale. Poudarjajo, da jih zanima le prva naslednja tekma. Želijo si vsaj eno zmago v skupini, da bi imeli lažjega tekmeca v tekmi za uvrstitev v četrtfinale.

»Škoda, da ni igralcev iz lige NHL. Pri nas bo manjkal le Anže Kopitar, ki je razred zase. Američani so imeli doslej celotno ekipo iz lige NHL in morda je to manjši plus za nas. Ker nihče ne izpade, za razliko od svetovnega prvenstva, ne bomo obremenjeni z rezultatom. Ponosen sem, da sem del hokejske ekipe, ker je ta šport medijsko najbolj oblegan. V Sočiju je bilo odlično, ker je hokej v Rusiji številka ena, tukaj pa ni tako popularen,« je končal Gregorc.

Včerajšnji hokejski obisk slovenske hiše bi minil v popolni tajnosti, če nas o tem ne bi obvestil tiskovni predstavnik hokejske ekipe Rok Srakar. Za vabila na dogodke v slovenskem središču v Južni Koreji sicer skrbi tiskovni predstavnik reprezentance Brane Dmitrovič, ki ga je le nekaj ur prej zelo zanimalo, če bo kdo prišel na podpis sporazuma med Olimpijskima komitejema Slovenije in Japonske. Na koncu smo bili mediji vendarle povabljeni, a smo morali sami poskrbeti za logistiko glede prevozov.