Prvostopenjsko sodišče je Briatoreja kaznovalo na 23-mesečno zaporno kazen, prizivno sodišče je zaradi zastaranja dela obtožb kazen znižalo na 18 mesecev. Pravni zastopniki razvpitega italijanskega poslovneža so napovedali novo pritožbo na vrhovno sodišče, saj so prepričani, da je njihova stranka nedolžna.

Briatore se je znašel v nemilosti italijanske finančne policije zaradi neplačanega davka v povezavi z domnevnim oddajanjem v najem super luksuzne 63 metrov dolge motorne jahte ter v povezavi z izogibanjem davščin na gorivo. Briatore se je izognil plačilu 3,6 milijona uvoznih dajatev pri nakupu prestižnega plovila, prav tako pa ni plačal 800.000 evrov dajatev na gorivo za jahto v obdobju od 2006 do 2010.

Briatore je lastništvo jahte ves čas zanikal

Jahta, ki je bila izdelana leta 2002 na Danskem v ladjedelnici Royal Denship, je bila registrirana na Kajmanskih otokih, njen lastnik pa je podjetje z britanskih Deviških otokov Autumn Sailing. Italijansko tožilstvo je ugotovilo, da je lastnik firme in plovila pravzaprav Briatore, kar je sicer ves čas zanikal, ki je ladjo fiktivno dajal v najem, cena za teden najema je znašala 250.000 dolarjev, in jo uporabljal za poslovne namene. Italijanska finančna policija je jahto zasegla maja 2010 v morju pri La Spezii. Po dostopnih podatkih je Briatore za jahto ob nakupu plačal skoraj 77 milijonov evrov.

Leta 2009 med dirko za veliko nagrado Monaka je bila Briatorejeva jahta prizorišče sestankov med predstavniki Mednarodne avtomobilistične zveze (Fia) in Združenje ekip formule 1 (Fota). Briatore je bil nekaj časa nezaželena oseba v svetu avtomobilizma zaradi afere Singapur 2008. Ta je izbruhnila, ko je nekdanji dirkač tega moštva Nelson Piquet mlajši razkril, da je moral leta 2008 na dirki v Singapurju po navodilih iz boksov zapeljati v zaščitni zid, tako da bi zaradi posredovanja varnostnega avtomobila vplival na razplet dirke in pomagal moštvenemu sotekmovalcu Fernandu Alonsu.