»Vse normalno,« bi lahko dejali po sobotni zmagi košarkarjev Petrola Olimpije proti Partizanu. Čeprav se zapisano glede na formo moštev v letošnji sezoni zdi malo čudno, pa podroben pregled razkriva, da Ljubljana za šestkratne prvake lige ABA v zadnjem obdobju ni nič kaj prijetna gostiteljica. Beograjčani so namreč v slovenski prestolnici izgubili že petič zapored, s tokratnim neuspehom pa izgubili tudi teoretične možnosti za polfinale jadranskega tekmovanja, kamor se je kot zadnji uvrstil Mornar. Ljubljančani imajo po treh zaporednih zmagah celo možnost, da na koncu pristanejo na šestem mestu na lestvici, kar so si pred sezono zadali kot cilj, a bodo za to morali na zadnjih dveh obračunih ugnati FMP v gosteh in Zadar doma, ob tem pa jim bi moral iti na roko tudi kakšen drug izid.

Ljubljančani so v soboto zvečer v odlični atmosferi v dvorani Tivoli večino obračuna lovili nasprotnika, v zaključku pa pokazali pravi karakter. Ko so šest minut do konca zaostajali za deset, se je razigral Jan Špan, ki je zadel tri trojke, izjemno agresivna obramba pa je Partizan prisilila v kar nekaj napak. Prav dobra obramba je bila ključna, da je Kwame Vaughn ob izteku rednega dela zgrešil met, Vanja Marinković pa v podaljšku trojko za zmago.

»Tokrat smo se celo tekmo vračali. Kadar koli smo Partizana ujeli ali celo minimalno povedli, je ta našel način, da se je znova oddaljil. Igralcem čestitam, da niso obupali do zadnje minute, predvsem pa, da so vztrajali z obrambo in skokom,« je po tekmi povedal Zoran Martić, ki opaža, da se je fizična pripravljenost igralcev dvignila. »Ko sem pred mesecem dni prevzel ekipo, je bilo očitno, da jim pojenjajo moči. Enostavno nam ni preostalo drugega, kot da smo začeli določene tekme žrtvovati, pa če je bilo to komu všeč ali ne. Še vedno nismo v optimalni pripravljenosti, a je napredek viden. Tokrat smo denimo odigrali 45 minut na kar visoki ravni.«

Olimpijo jutri ob 19. uri čaka še zadnja tekma rednega dela državnega prvenstva proti Heliosu, nato pa je v petek že na vrsti polfinale pokala Spar, v katerem se bodo Ljubljančani pomerili proti Primorski. »Ko zmagaš tekmo proti boljšemu nasprotniku in večkratnemu prvaku lige ABA, je to seveda velika spodbuda in znak, da to, kar delamo, ima vrednost,« je sklenil Martić.

Drugi izidi 20. kroga lige ABA: Budućnost – MZT 104:62 (24:13, 53:33, 81:53, Nikolić 21; Lalić 17), Cibona – Igokea 87:86 (24:19, 44:39, 71:61, Žorić 19; Reinhardt 17), Mornar – Cedevita 89:94 (15:25, 39:53, 64:71, Luković 22; Cherry in Johnson po 16), Mega B. – FMP 74:72 (23:23, 33:40, 54:59, Jaramaz 20, Čančar 12; Čović in Pot po 18), danes ob 18. uri: C. zvezda – Zadar.