Drama v dveh dejanjih, ki se je začela v soboto in končala v nedeljo. Razpletla se je z zmago Nemca Andreasa Wellingerja, norveškima nosilcema kolajne Johanom Andrejem Forfangom in Robertom Johanssonom na drugem in tretjem mestu ter porazom Poljakov, čeprav so imeli po prvem skoku celo dvojno vodstvo s Hulo in Stochom. Obračun skakalcev na srednji skakalnici je bil na meji regularnosti. Spremenil se je v pravo vetrovno loterijo z veliko prekinitvami v sibirskih razmerah. Ob temperaturi 12 stopinj pod ničlo je bil zaradi vetra realen občutek minus 20, zato je bilo na že tako polpraznih tribunah vsako minuto manj gledalcev. Ko je ura odbila polnoč in se je razplamtel boj najboljše deseterice za kolajne, smo bili na prizorišču le še tisti, ki smo morali biti tam po službeni dolžnosti.

Horngacher osmoljenec troboja

22-letni Wellinger, ki je s športnim in marketinškim pristopom dobesedno programiran, da postane takšen zvezdnik, kot sta bila nekoč Martin Schmitt in Sven Hannawald, je odlično formo razkril že z zmago v kvalifikacijah. Na tekmi je deloval kot hladnokrvni igralec pokra in veličastno zmago začinil z izenačenjem rekorda skakalnice – 113,5 metra. A tudi hladnega Nemca so preplavila čustva, da se je ob naslovu prvaka razjokal kot otrok.

»Noro in neverjetno. Ne najdem besed, da bi opisal svoje občutke. Potreboval bom nekaj ur, morda celo dni, da bom vse skupaj dojel. Vzgonski veter je res spreminjal moč, saj je pihal en, dva, tri metre na sekundo. A tekma je bila dobra, razmere so bile poštene, in če si naredil super skok, si bil med najboljšimi. Ker sem malo zaostajal za drugim mestom, sem v finalu odločno napadel in takoj po odrivu vedel, da me bo neslo daleč. Bil je fantastičen skok z lepim doskokom, eden najboljših v moji karieri,« je povedal Andreas Wellinger. Bavarec iz Ruhpoldinga je bil lani svetovni podprvak na obeh tekmah posameznikov v Lahtiju. V Pjongčang je prišel v odlični formi in dobesedno čutil, kako napreduje iz skoka v skok ter je konkurenčen najboljšim. »Privoščil si bom noč piva, nato pa grem na podelitev kolajn,« je pristavil Wellinger.

Norvežana Johann Andre Forfang in brkati Robert Johansson (tekmuje na smučeh slovenskega proizvajalca Slatnar) sta kot debitanta na olimpijskih igrah že na prvem nastopu prišla do odličja. V troboju avstrijskih trenerjev na tujih klopeh – Werner Schuster (Nemčija), Alexander Stöckl (Norveška), Stefan Horngacher (Poljska) – je najkrajšo potegnil slednji, čeprav mu je po prvi seriji kazalo najboljše. Poljska je bila v dvojnem vodstvu, Hula je imel velikih 5,9 točke prednosti pred Stochom, na koncu pa sta oba končala tik pod zmagovalnim odrom z minimalnim zaostankom. Stoch je bil četrti z zaostankom štirih desetink točke, Hula pa peti z devetimi desetinkami, kar v dolžini pomeni manj kot en meter. Da je bila smola popolna, se eden velikih favoritov David Kubacki sploh ni uvrstil v finale (35. mesto).

Slovenci so podlegli pritisku vetra

Slovenci so imeli z izjemo finalnega skoka Petra Prevca (103 metre), s katerim je napredoval s 24. na 12. mesto, zgolj epizodno vlogo. Tilen Bartol je bil zadovoljen s 16. mestom, ker je naredil napredek glede na trening in kvalifikacije. »Ni me zmedlo to, da sem moral pred finalnim skokom dvakrat zapustili startno klop, ampak bolj to, da me je vedno bolj zeblo. To je bil največji problem,« je misli strnil Tilen Bartol. Jernej Damjan z 28. mestom ni izpolnil pričakovanj: »Trudil sem se, a mi ni šlo. Podlegli smo pritisku vetra, ki ga je bilo pri meni premalo. Brez sreče z vetrom si bil brez možnosti. S te tekme nočem prav nič prenesti na veliko skakalnico.« Timi Zajc se sploh ni uvrstil v finale (33. mesto).

»Bolj sem jezen kot razočaran. Čeprav smo trenerji zahtevali predskakalce, nam niso ugodili. To je bila tekma, na kateri se je moralo uskladiti vse. Vesel sem Prevčevega finalnega skoka, s čimer je dokazal, da ima v nogah prave stvari za veliko skakalnico. Pohvale še Bartolu, Damjan je nastopil slabo, Zajc pa je hotel preveč, a vsaj v finalu bi lahko bil. Vsi smo si oddahnili, da je konec skokov na srednji skakalnici,« je bil kratek povsem premražen slovenski selektor Goran Janus, ki je potarnal, da ga je v trenerski karieri bolj zeblo le na svetovnem prvenstvu leta 2001 v Lahtiju, ko je bilo skoraj 30 stopinj pod ničlo. Po tekmi je bil v takšnem stresu, da je zaspal šele ob osmi uri zjutraj.

Skakalci bodo prosti do srede, ko bodo začeli trenirati na veliki skakalnici, kjer bo v soboto tekma posameznikov, prihodnji ponedeljek pa še ekip. Slovenci so imeli danes prosto, a so se preznojili s tekom, ki so ga izvedli na toplem v fitnesu, saj je na prostem pihal tako močan veter, da je prestavljal tiste z manj kilogrami telesne teže. Jutri in v torek bodo imeli kondicijski trening. Jutri ob 13.50 po slovenskem času bo tekma 35 deklet, med njimi bodo tudi Slovenke Ema Klinec, Nika Križnar, Urša Bogataj in Špela Rogelj.