Odprtje zimskih olimpijskih iger v južnokorejskem Pjongčangu je imelo letos tudi izrazito spremljevalno politično noto. Višek je dosegla z vabilom severnokorejskega predsednika Kim Jong Una južnokorejskemu voditelju Moonu Jae Inu, naj »v bližnji prihodnosti, kolikor hitro bo primerno«, obišče Pjongjang.

Kim je vabilo poslal v ročno napisanem sporočilu, ki ga je južnokorejskemu predsedniku izročila njegova mlajša sestra, 30-letna Kim Yo Jong. Ta je ob odprtju iger obiskala Južno Korejo skupaj z orkestrom in večjo delegacijo, v kateri je bil tudi predsednik severnokorejskega parlamenta in protokolarni voditelj države Kim Yong Nam. Slednji je bil sploh najvišji politik Severne Koreje, ki je stopil na tla južne sosede. Obisk Kimove sestre pa predstavlja prvi primer, da je v Južno Korejo prišel kdo iz vladajoče družinske dinastije na severu.

Kimova sestra je pritegnila ogromno pozornosti in zasenčila preostale voditelje. Južnokorejski predsednik se je z njo v treh dneh obiska sestal kar štirikrat. V Švici šolana članica politbiroja, ki je na ameriškem seznamu oseb, proti katerim so uvedene sankcije, je med nagovorom ob večerji dejala, da si nikoli ni mislila, da bo tako nenadoma obiskala Južno Korejo. »Mislila sem, da mi bo tu tuje in drugačno, pa sem videla veliko stvari, ki so podobne ali enake kot doma,« je dodala.

Na udaru naveza Seul-Washington-Tokio?

Analitiki ocenjujejo, da je njen obisk del ofenzive šarma, s katerim naj bi Kim Jong Un skušal omehčati Južno Korejo in ustvariti razpoko v navezi Seul-Washington-Tokio. Ta zagovarja oster pristop do Severne Koreje in za otoplitev odnosov postavlja pogoj, da se odreče jedrskemu programu in razvoju balističnih raket. Vabilo Kim Jong Una in obisk njegove sestre v precep postavljata predvsem južnokorejskega predsednika, ki je lanske volitve dobil tudi z obljubami o otoplitvi odnosov. Takrat je celo dejal, da bo v primeru izvolitve odšel na prvi obisk v Pjongjang, kar se potem, ko je 10. maja lani prisegel, seveda ni zgodilo.

Na vabilo na obisk se je Moon sicer odzval zadržano. »Ustvarimo pogoje, da bo mogoč,« je odvrnil Kimovi sestri. Ostreje so se odzvali drugod. Japonski mediji opozarjajo, da je vsaka otoplitev brezpredmetna, če vnaprej ne predvideva severnokorejske zavrnitve jedrskega orožja. Podobno meni južnokorejska opozicija. Na odprtju iger je bil tudi ameriški podpredsednik Mike Pence, ki se je izognil srečanju s Kimovo sestro, čeprav sta na otvoritveni slovenskosti sedela blizu. Na poti iz Azije domov pa je dejal, da med ZDA, Južno Korejo in Japonsko ni razhajanj glede pristopa do Pjongjanga.