Nunesov memorandum je Trump hvalil kot dokaz, da je glede ruskega vpletanja v ameriške volitve povsem nedolžen in, da bi se morale preiskave končati. Memorandum republikanskega predsednika odbora za obveščevalne dejavnosti tega ne dokazuje, ampak le namiguje, da je preiskava politično motivirana.

Čeprav pa obenem celo nerodno zanika glavni argument Trumpovih zaveznikov, da se je preiskava začela zaradi dosjeja britanskega vohuna, ki je delal po naročilu demokratov in je sovražil Trumpa.

Trump ne dovoli objave

Nunesov memorandum tudi trdi, da je FBI zavajal sodišče z argumenti pred izdajo naloga za nadzor nad Trumpovim sodelavcem, ki je bil povezan z Rusijo. Obenem pa priznava, da se je preiskava začela zaradi opozorila avstralske vlade, da se eden od ljudi iz Trumpove kampanje hvali z informacijami okrog ruske vpletenosti v volitve.

Ko se je poskus diskreditiranja preiskave ruske afere ponesrečil, je vodilni demokrat iz istega odbora Adam Schiff sestavil svoj memorandum, ki navaja razloge, zakaj je preiskava utemeljena in potrebna. Kakšne, še ni znano, ker Trump ne dovoli objave.

Republikanski člani odbora Schiffovega memoranduma niso poskusili zaustaviti. Postopek je, da ga najprej dobi v roke predsednik, ki pogleda ali ni v papirjih kaj v nasprotju z »nacionalno varnostjo« in potem, če ni, pošlje papirje nazaj v odbor z dovoljenjem za objavo. Trump v petek tega ni storil.

Zaupne in posebej občutljive informacije

V ogenj je poslal glavnega pravnika Bele hiše Dona McGahna, ki je sporočil, da je predsednik naklonjen izdaji dovoljenja za objavo, vendar pa tega v tem trenutku ne more storiti, ker memorandum vsebuje številne zaupne in posebej občutljive informacije. Zaradi tega je pravosodnemu ministrstvu ZDA naročil naj sodeluje s kongresniki, da se bo lahko dokument v neki obliki le objavil.

McGahn je dodal, da namestnik pravosodnega ministra ZDA Rod Rosenstein, ki je sicer na Trumpovem seznamu za odstrel, ter direktor FBI Christopher Wray podpirata predsednikovo odločitev. Ne FBI in ne pravosodno ministrstvo nista podprla objavo Nunesovega memoranduma, vendar je Trump to vseeno storil.

Dvojni standardi predsednika

Demokrati, ki se po letu dni še vedno niso zavedli s kom imajo opravka, so po Trumpovi odločitvi izražali ogorčenje. »Predsednikov dvojni standard glede preglednosti je presunljiv. Razlog za objavo Nunesovega memoranduma - odkritost - je izginil, ko gre za njemu škodljive informacije. Milijone Američanov zanima odgovor na vprašanje kaj skriva?«, je sporočil vodja senatne manjšine Chuck Schumer.

»Potem, ko je ignoriral pozive FBI in pravosodnega ministrstva, naj ne objavi zavajajočega Nunesovega memoranduma, ker izpušča ključna dejstva, predsednik sedaj izraža skrb pred objavo teh dejstev in memorandum pošilja nazaj v odbor istim republikancem, ki so proizvedli Nunesov memorandum,« je sporočil Schiff.

Trump trdi, da je povsem nedolžen in nima kaj skrivati glede ruskega vpletanja v volitve, a demokrati trdijo, da njegova dejanja doslej niso vzbudila zaupanja, da govori resnico. To išče posebni tožilec za preiskavo ruske afere Robert Mueller.