»Uradno odpiram karneval,« je zaklical kralj karnevala Momo, ki je od župana Marcela Crivelle prevzel velik ključ in s tem mestno oblast. Kot običajno so mu družbo delale kraljica karnevala in dve princesi, plesalki v značilnih barvnih pustnih kostumih s perjem, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vendar pa do zadnjega ni bilo jasno, ali bo župan, ki je sicer škof ene največjih in najvplivnejših krčanskih verskih ločin v Braziliji, sodeloval pri predaji oblasti. Lani je namreč tik po prevzemu županovanja kralja Moma zavrnil in se ni niti pojavil na sambodromu, kjer poteka osrednji del karnevala s tekmovanjem plesnih šol. »Ne želim uničiti zabave,« je dejal po današnji predaji oblasti in zavrnil očitke o predsodkih do karnevala. Poudaril je, da karneval »vrača optimizem«.

Zabave in povorke že nekaj dni pred začetkom karnevala

Mladi se sicer na ulicah Ria v pripravah na začetek karnevala udeležujejo zabav in povork že nekaj dni. Na letošnjem karnevalu skupno pričakujejo 1,5 milijona domačih in tujih turistov. Številni se udeležijo le uličnih zabav, saj sambodrom sprejme samo 72.000 ljudi. Tam se bodo tudi letos v plesanju sambe pomerile številne plesne šole, ki jih sestavlja po 3000 plesalcev, glasbenikov in drugih članov.

Za varnost med praznovanji bo skrbelo 17.110 pripadnikov varnostnih sil, samo v okolici sambodroma pa jih bo skoraj 800. Po ocenah mestnih oblasti jim bo karneval prinesel 3,5 milijarde brazilskih realov (865 milijonov evrov) dohodkov, še navaja AFP.