Prof. dr. Nives Ogrinc, namestnico odseka za znanost o okolju in vodjo skupine za organsko geokemijo, smo vprašali, ali že lahko za vsako živilo ugotovijo, iz katere države prihaja. »Trenutno ne, saj je za določevanje geografskega porekla treba vzpostaviti ustrezen sistem sledljivosti – bazo podatkov za vsako živilo posebej, ki mora vsebovati različne parametre, tako meritve izotopske sestave vodika, ogljika, dušika, kisika in žvepla kot tudi sestavo glavnih elementov, kot so vsebnost žvepla, fosforja, železa in cinka. Na podlagi baze podatkov izdelamo ustrezne modele, s pomočj

Prebrali ste manjši del članka,
če želite nadaljevati z branjem, se morate prijaviti, registrirati ali naročiti.

Registrirajte se povsem brezplačno - vsak mesec imate poleg vseh odprtih vsebin brezplačni dostop do 4 zaklenjenih člankov na spletnem portalu Dnevnik.si ter v mobilni aplikaciji Dnevnik.si.

NAROČI SE PRIJAVI SE

Še niste registrirani? Registrirajte se tukaj.