Organizatorji so se pokesali, potem ko je Iran zahteval opravičilo od južnokorejskega proizvajalca telefonov, ki je za udeležence iger v Pyoengchangu zagotovil 4000 pametnih telefonov, na katerih je moč najti tudi ključne logistične podatke v zvezi z igrami.

Iranci brez telefonov zaradi protijedrskih sankcij

Telefone so prejeli športniki vseh držav z izjemo Irana in Severne Koreje, in sicer zaradi protijedrskih sankcij Združenih narodov. Iran je protestiral, tudi na diplomatski ravni, med drugim ker takšne sankcije proti državi niso v veljavi že od leta 2015.

Medtem ko je Iran celo zagrozil s poslabšanjem trgovinskih odnosov z v državi močno prisotno južnokorejsko korporacijo, je v četrtek posredoval Mednarodni olimpijski komite (Mok). Ta je napovedal, da bodo štirje iranski olimpijci telefone dobili, od 22 športnikov Severne Koreje, kamor v skladu z mednarodnimi sankcijami ni dovoljen izvoz luksuznih izdelkov, pa se pričakuje, da bi telefone po koncu iger vrnili.

Iran je sprejem telefonov pogojeval z opravičilom, vendar to ni prišlo od Samsunga, ki se je od spora ogradil s pojasnilom, da so za razdelitev daril pristojni organizatorji. Severna Koreja je sprejem telefonov že zavrnila.