Puigdemonta, ki je že pred časom pobegnil v Bruselj, saj mu doma grozi aretacija, naj bi izvolili na glasovanju, ki bi sicer lahko potekalo v katalonskem parlamentu, a ne bi bilo uradno, španski dnevnik El Pais danes povzema neuradno stališče Madrida.

Osrednja vlada bi njegovo izvolitev kar ignorirala

Če bi torej poslanci v Barceloni Puigdemonta počastili s tem, da bi ga simbolično izvolili za voditelja, naj bi osrednja vlada ne sprejela nobenih »kaznovalnih« ukrepov, ampak bi to preprosto ignorirala - če bi seveda glasovanje ne bilo uradno in Puigdemont z njim ne bi dobil realnega vpliva na katalonsko politiko. Za Madrid namreč na noben način ne bi bilo sprejemljivo, da bi odstavljeni voditelj kakorkoli neposredno ali posredno vplival na vladne posle v Kataloniji, še piše El Pais, ki ga povzema avstrijska tiskovna agencija APA.

Prav zato naj bi Madrid tudi ne bil navdušen nad morebitno izvolitvijo Artadijeve za novo katalonsko premierko. Artadijeva je namreč tiskovna predstavnica Puigdemontove liste Junts per Catalunya in velja za njegovo desno roko. Proti njej sicer niso sprožili nobenih pravnih postopkov in ni obtožena ničesar, zato s tega vidika osrednja vlada ne vidi težav, vendar bi bilo ob njenem imenovanju težko zagotoviti, da ne bi niti z ozadja dejansko vlekel Puigdemont, piše APA.

Kot kandidatka za novo predsednico katalonske vlade se Artadijeva omenja v zadnjih dneh, a to je še daleč od gotovega. Najprej bi se namreč z njeno izvolitvijo morale strinjati vse tri glavne katalonske stranke, naklonjene neodvisnosti, torej tudi stranki ERC in CUP, pogajanja o tem pa naj bi še potekala.