»Našo misijo v Haagu so obvestili, da je urad tožilca Mednarodnega kazenskega sodišča sprožil preliminarno preiskavo domnevnih dejanj, povezanih s kampanjo proti nezakonitim drogam,« je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa povedal Dutertejev tiskovni predstavnik Harry Roque.

»Predsednik pozdravlja preliminarno preiskavo, saj ima dovolj obtožb,« je dodal po poročanju nemške tiskovne agencije dpa. Poudaril je, da je Duterte pripravljen priti pred sodišče, če se bo postopek nadaljeval. »Če bo treba, se bo osebno zagovarjal in prišel pred ICC,« je pojasnil.

Vendar pa je izpostavil, da ta preiskava ni uradna preiskava in da je njen cilj zgolj »določiti, če obstaja utemeljena osnova za nadaljevanje s formalnim postopkom«. Ocenil je, da gre za potrato časa in virov sodišča.

V letu in pol ubitih več tisoč ljudi

Predsednikovi kritiki uvedbo preiskave vidijo kot prvi korak pri iskanju odgovornosti vlade in iskanju pravice za žrtve vojne proti drogam. »Ob takšnem razvoju mora Duterte spoznati, da ni nad zakonom,« je povedal opozicijski senator Antonio Trillanes.

Med julijem 2016 in 17. januarjem letos je bilo v vojni proti tihotapcem drog po uradnih podatkih ubitih 3987 ljudi. Nevladna organizacija Human Rights Watch medtem ob sodelovanju z lokalnimi skupinami za človekove pravice ocenjuje, da je umrlo do 13.000 ljudi.