Washington Post je poročal, da je predsednikova želja za generale postala ukaz 18. januarja na sestanku v Pentagonu. Vojaški viri so časopisu izdali, da na paradi intenzivno dela sam vojaški vrh. Parada bo predvidoma 4. julija na dan neodvisnosti, čeprav je v igri več datumov. Trump je o tem govoril že lani s svojim šefom kabineta, upokojenim generalom Johnom Kellyjem.

Na poročanje Washington Posta in novinarska poizvedovanja se je s kratkim sporočilom za javnost odzvala Bela hiša, ki je sporočila, da predsednik Trump »izjemno podpira vojake, ki vsakodnevno tvegajo svoja življenja, da bi poskrbeli za varnost naše države«.

»Prosil je Pentagon, naj razišče možnost praznovanja, na katerem bodo lahko vsi Američani izrazili svojo podporo,« je sporočila tiskovna predstavnica Sarah Sanders. Tudi Pentagon je potrdil, da so »v procesu določanje specifičnih podrobnosti«, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ameriški mediji so Trumpov načrt povezali z njegovim občudovanjem vojaške parade, ki se je je lanskega julija udeležil v Parizu in s katero so obeležili 100. obletnico vstopa ZDA v prvo svetovno vojno. »To je bila ena najboljših parad, kar sem jih kdaj videl,« je o njej dejal Trump in dodal, da jo bodo morali poskusiti preseči.