Kaj vse so pod ceno prodajali tujcem! Znali pa so poskrbeti za svoje premoženje, dobro plačane službe, tudi evropske, za astronomske nagrade, za imunost pred odgovornostjo in za permanentno kroženje na vrhu, pri moči, pri oblasti, pri obvladovanju vdane, resignirane večine.

Kaj nam je sploh še ostalo? Samostojni Sloveniji, koliko samostojnosti? Navadnim državljanom, koliko človekovih pravic? Saj imamo svobodo govora, porečejo. Lahko tudi napišemo, kar nam pride na pamet. Še do sovražnih besed je sodstvo tolerantno. Vedno bolj se mi zdi, da je to za oblastnike samo zaželeni ventil, da ne izbruhnemo. A od tega se ne da nahraniti otrok, plačati položnic, pri privatniku hitreje pregnati bolezni…

Treba bi bilo marsikaj spremeniti, na novo postaviti, je odločen Šarec. Se strinjam. Kako, na kakšen način, še ne pove. Cerar je bil pred volitvami skrivnosten. Šele potem se je izkazalo, da programa sploh nima. Tudi obljubljene »moralnosti« velikokrat ne. Čakam na Šarčev program. Upam, da ga bo pravočasno podrobno predstavil. In vsi drugi tudi. Sprašujem se, ali je izstop Ljudmile Novak samo »slepilni manever«, da bodo s Toninom lahko šli v koalicijo s SDS. Janša si že mane roke. Res bo dobro spremljati vse predvolilne programe in obljube. Parlamentarne stranke pa bi morale sproti ocenjevati, kaj od tega so naredile, in nam poročati. Večina »starih obrazov« je že do zdaj pokazala svoje.

Se bomo spet žejni pustili peljati čez vodo? Ne, hvala.

Polona Jamnik, Bled