Ker dosedanja pogajanja med vlado in sindikati javnega sektorja niso prinesla rezultatov, bodo prihodnji teden sledile kar tri stavke. V ponedeljek, 12. februarja, začenjajo stavko policisti, dan kasneje bodo stavkali zaposleni v zdravstvu in socialnem varstvu, v sredo, 14. februarja, pa še šolniki.

»Za stavko smo se odločili zato, ker je vlada enostransko posegla v sporazum iz leta 2016 in znova razvrednotila delo policista. Od vlade zahtevamo, da nam vrne status, ki si ga glede na naloge, pooblastila, odgovornosti in nevarnosti zaslužimo,« je danes pojasnil predsednik Sindikata policistov Slovenije Kristjan Mlekuž. Policisti so s stavko zagrozili po tako imenovani odpravi plačnih anomalij do 26. plačnega razreda, med katero je vlada po stavki policistov leta 2015/2016 in sklenjenem stavkovnem sporazumu ponovno izenačila njihov status z drugimi uniformiranimi poklici (vojaki, cariniki, pazniki...).

Okoli 9000 policistov in uslužbencev ministrstva za notranje zadeve bo začelo stavkati v ponedeljek ob sedmi uri zjutraj, pri stavki pa nameravajo vztrajati vse do izpolnitve zahtev. V tem času bodo še naprej skrbeli za varovanje življenj in premoženja ter izvajali vse druge naloge v skladu z zakonodajo, a le v zakonskem minimumu obsega dela. Glede izrekanja kazni pa imajo, naj bo stavka ali ne, pooblastilo, da lahko ukrepajo po lastni presoji, je pojasnil predsednik Policijskega sindikata Slovenije Radivoj Uroševič. Policisti bodo v ponedeljek pred stavbo vlade organizirali tudi protestni shod.

Opozorilna stavka v zdravstvu in socialnem varstvu

Stavka dveh največjih sindikatov v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva, ki zastopata več kot 45.000 medicinskih sester, bolničarjev, vzdrževalcev, kuharjev in drugega osebja v bolnišnicah in zdravstvenih domovih, domovih upokojencev, socialnih zavodih in centrih za socialno delo, bo trajala od 8. do 10. ure dopoldne. Po pojasnilih Jelke Mlakar, predsednice sindikata delavcev v zdravstveni negi, so po zakonu dolžni zagotoviti kakovostno in varno zdravstveno obravnavo starejšim od 65 let, mladoletnim ter nosečnicam in otročnicam. Sicer pa bo delo med stavko organizirano enako kot ob nedeljah in praznikih.

Sindikata zahtevata 15- do 20-odstotni dvig plač, s katerim bi odpravili anomalije in zagotovili primerljivost z delovnimi mesti zdravnikov, odpravo osemodstotnega znižanja plačne lestvice iz leta 2012 ter odpravo vseh še preostalih varčevalnih ukrepov. Stavkovne zahteve vključujejo še uveljavitev kadrovskih standardov in normativov, s katerimi bi zmanjšali veliko kadrovsko podhranjenost, višje plačilo za delo ob praznikih in nedeljah ter nočno delo, zvišanje dodatkov za manj ugodne delovne pogoje, pravico do prostega konca tedna in izplačilo jubilejne nagrade za 40 let delovne dobe.

»Stavka ni usmerjena proti ljudem, ampak proti vladi, zato smo se za začetek odločili le za opozorilno stavko,« je pojasnil predsednik sindikata zdravstva in socialnega varstva Zvonko Vukadinovič. Če z vladne strani ne bo odziva, bodo nadaljevali z belo stavko, razmišljajo pa tudi o tem, da bi umaknili soglasja za opravljanje dela preko polnega delovnega časa. V tem primeru bi po besedah Mlakarjeve zmanjkalo medicinskih sester in številnega drugega osebja že v štirih tednih ali celo prej.

Šole bodo v sredo zaprte

Najbolj obsežna bo stavka v vzgoji in izobraževanju, ki bo potekala v sredo, 14. februarja. Šole bodo ostale zaprte, v vrtcih pa bodo otrokom, ki nimajo drugih možnosti, zagotovili zgolj varstvo in hrano, je povedal generalni tajnik Sviza Branimir Štrukelj. Stavko šolnikov je podprlo več kot 37.000 od skupno 52.000 zaposlenih, potekala pa bo v kar 95 odstotkih vrtcev in več kot 90 odstotkih osnovnih in srednjih šol, kar pomeni, da bo doma ostala velika večina od 85.000 predšolskih otrok in okoli 250.000 osnovnošolcev in srednješolcev. Šolniki bodo ob 12. uri pripravili tudi protestni shod na ljubljanskem Kongresnem trgu.

V Svizu, kjer opozarjajo, da je izobraževalno delo slabše vrednoteno od primerljivega dela pri enakih stopnjah izobrazbe v drugih delih javnega sektorja, zahtevajo zvišanje osnovnih plač za dva do tri plačne razrede (8 do 12 odstotkov), ustrezno ovrednotenje razredniškega dela in regres za letni dopust v višini 1200 evrov bruto za vse zaposlene z minimalno ali nižjo osnovno plačo. Na ministrstvu za javno upravo bodo stavkovne zahteve danes predstavili koaliciji in zatem še vladi, pogajanja pa se bodo nadaljevala po zaključku stavk.