»Odločil sem se podpisati zakon in ga tudi poslati na ustavno sodišče,« je novinarjem v Varšavi dejal poljski predsednik. Dodal je, da njegova odločitev »varuje interese Poljske, naše dostojanstvo in zgodovinsko resnico«, ter hkrati »naslavlja občutljivost tistih, za katere je vprašanje zgodovinskega spomina na holokavst izjemno pomembno, še posebej tistih, ki so preživeli, in tistih, ki svetu lahko povedo o tej preteklostih in svojih izkušnjah«, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Poljski ustavni sodniki bodo podali končno oceno, ali je zakon, ki je močno razburil predvsem Izrael, med drugim pa so ga kritizirali v ZDA in Nemčiji, skladen z v ustavi zagotovljeno svobodo govora. A sodišče bo o zakonu odločalo šele po njegovi uveljavitvi.

Sporni zakon o holokavstu med drugim prepoveduje označevanje nacističnih koncentracijskih taborišč med drugo svetovno vojno, ki so delovala na tleh današnje Poljske, za poljska taborišča, in tudi navedbe, da naj bi Poljaki med vojno sodelovali z nacisti pri iztrebljanju Judov. Kršitelje bodo lahko doletele visoke denarne kazni ali celo tri leta zapora.

Protesti iz Izraela

Zakon je nemudoma sprožil proteste iz Izraela, saj da odpira vrata za zanikanje prave zgodovine. Med drugim naj bi omogočal kazenski pregon preživelih holokavsta, ki bi na primer pričali o sodelovanju posameznih Poljakov pri ubijanju ali pri predajanju Judov Nemcem. V Varšavi sicer zatrjujejo, da temu ni tako.

Duda je danes poudaril, da Poljska kot država med drugo svetovno vojno ni obstajala in zato kot taka tudi ni mogla biti soudeležena pri holokavstu. Kot je še vztrajal, se imajo Poljaki pravico zaščititi pred lažnimi podtikanji. Temu služi ta zakon in zato ga bo podpisal, je pojasnil po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Izrael upa, da bo Poljska sprejela amandmaje k zakonu

Izrael je tudi po podpisu poljskega zakona o holokavstu danes izrazil upanje, da bo Poljska sprejela amandmaje k zakonu.

»Upamo, da bomo v obdobju do odločitve sodišče dosegli dogovor o spremembah in popravkih. Izrael nadaljuje komunikacijo s poljskimi oblastmi in je že izrazil zadržke glede novega poljskega zakona,« je v sporočili za javnost zapisalo izraelsko zunanje ministrstvo.

Da se bodo obrnili na poljsko ustavno sodišče, so še pred podpisom zakona napovedali tudi v Evropskem judovskem združenju (EJA). Vodja EJA, rabin Menachem Margolin je ob tem tudi dejal, da je pisal voditeljem institucij EU in jih zaprosil, naj javno okarajo poljsko vlado.