»V skladu s pravnim podukom smo za vse ribiče v roku, ki je bil določen, vložili pritožbo in sedaj čakamo, da bo o tem odločalo pristojno sodišče,« je po telefonu povedal Kozinc. Rok se je iztekel v ponedeljek opolnoči.

»Bistvo pritožbe gre na postopek policije in na to, da na strani ribičev niso podani elementi krivde. Ali to drži ali ne, pa bo ocenilo sodišče,« je povedal Kozinc.

Pritožbe slovenskih ribičev bo vložil nocoj

Odločitev sodišča bo pravnomočna in načeloma pritožba na to ne bo več možna. »Obstaja še možnost mednarodne intervencije, če gre za kršitve človekovih pravic, se pravi pritožbe na Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu, vendar tam že lahko nastopajo hrvaški odvetniki in če bo zadeva prišla tako daleč, bodo to sprožili hrvaški odvetniki,« je še povedal Kozinc.

Pojasnil je še, da je primer hrvaških ribičev prevzel tudi zato, ker na področju Slovenije hrvaški odvetnik ne more zastopati strank.

Enako velja za slovenske odvetnike na Hrvaškem, zato so morali slovenski ribiči, ki jim je hrvaška policija izrekla kazni, ker so prečkali sredinsko črto v Piranskem zalivu, pomoč poiskati pri hrvaškem odvetniku. Slovensko kmetijsko ministrstvo jih je napotilo na odvetniško pisarno Ivice Senjaka v Pulju, ki je danes potrdil, da bo pritožbe na plačilne naloge vložil še nocoj. Osemdnevni rok za to bi se sicer iztekel v petek.

Pravno pomoč bo slovenskim ribičem krila slovenska država

Kot je razložil Senjak, so pritožbe utemeljili na podlagi dejstva, da je Slovenija sprejela predpise za implementacijo arbitražne odločitve in da so se slovenski ribiči ravnali v skladu s temi predpisi.

»Menimo, da na strani slovenskih ribičev ni protipravnega delovanja, ker so načeloma ravnali v skladu s predpisi države. Tako da mislimo, da so to okoliščine, zaradi katerih ribiči ne bi smeli nositi posledic oz. da jih to opravičuje odgovornosti,« je povedal Senjak.

Tudi o teh pritožbah bo odločalo sodišče za prekrške, na to odločitev sodišča pa, če bo šla v škodo ribičev, bo možna še pritožba na višje sodišče. Senjak sicer pričakuje, da bo sodišče za prekrške odločitev sprejelo v naslednjih dveh, treh mesecih.

Senjak trenutno zastopa pet slovenskih ribičev, ki so prejšnji teden skupaj prejeli 12 plačilnih nalogov. Največ, šest jih je dobil ribič Silvano Radin, od katerega terjajo plačilo kazni v skupni višini skoraj 12.000 evrov.

Pravno pomoč bo slovenskim ribičem krila slovenska država. Na kmetijskem ministrstvu pa tudi zatrjujejo, da slovenski ribiči ne bodo plačevali kazni za nekaj, česar niso storili, kajti t. i. prekrška ni bilo, saj so lovili v morju, ki je v skladu z mednarodnim pravom pod jurisdikcijo Republike Slovenije.