Po mnenju predsednika SD Dejana Židana je prišel čas, da v Sloveniji povemo, da smo na nekaterih področjih lahko najboljši. Zato je rdeča nit vseh predstavitev volilnega programa SD Samozavestna Slovenija. S programom bodo zasledovali cilj zmanjšanja družbene neenakosti, ki po Židanovem mnenju najbolj razkraja slovensko družbo, in sicer zlasti na področjih zdravstva, pravosodja in dela.

Spremembe od znotraj

Včeraj so se nekoliko bolj kot na druge teme osredotočili na gospodarsko področje. Posveta se je udeležil tudi Dušan Olaj, ki naj bi še nedavno v javnosti zatrdil, da se ne bo podal v politiko. »Če se stvari ne da spremeniti od zunaj, jih bomo poskušali spremeniti od znotraj,« je Olaj pojasnil svojo odločitev, da se odzove vabilu SD, da bi bil v primeru sodelovanja v vladi njen ministrski kandidat.

Kot je povedal, je bila SD prva stranka, ki mu je ponudila to priložnost, sicer pa se v precejšnjem delu strinja z njenim programom. Na posvetu je med drugim izpostavil gospodarsko rast v Sloveniji, ki jo zagotavlja zlasti izvoz. Ta podjetja pa so pregreta in nimajo več rezerve, je opozoril in poudaril vprašanje, kako torej obdržati BDP na tej ravni.

Gostje posveta so bili še predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lidija Jerkič, predsednik Gospodarske zbornice Slovenije Boštjan Gorjup, ekonomistka Helena Kamnar in nekdanji minister Jernej Pikalo. V njihovih nagovorih je bilo ob analizi izzivov današnje družbe slišati potrebo po novem družbenem dogovoru.

Jerkičeva, ki si sicer v prihodnje želi vsebinski dialog na več ravneh, je kot izziv današnje družbe izpostavila varnost na več področjih in opozorila zlasti na prekarne oblike dela. Pikalo je izpostavil nujnost investicij v digitalno infrastrukturo. Da je treba več vlagati v raziskave in razvoj, je ocenil tudi Gorjup in dodal še potrebo po ustvarjanju novih podjetij.

Židan si želi zmagati

Po mnenju Kamnarjeve pa se je treba na področju javnih storitev in socialne države ponovno dogovoriti za obseg in vrsto storitev, ki jih bo zagotavljala država in bodo financirane iz davkov, temu ustrezen pa mora biti tudi dogovor, koliko davkov bomo plačevali.

SD bo v imenu transparentnosti pred volivci v prihodnje po resorjih predstavljala volilni program in potencialne ministrske kandidate. Židan je ob vprašanju cilja na volitvah napovedal, da bodo nekajkrat močnejši kot sedaj. Socialna demokracija v Evropi po njegovih navedbah zajema okoli 20 odstotkov volivcev in verjame, da se bodo temu približali. Želi pa si zmage.

Švarc Pipanova, Kopač Markova in Kamnarjeva

Nekateri možni ministrski kandidati so bili na posvetu prisotni že danes, med njimi strokovnjakinja za mednarodno pravo Dominika Švarc Pipan, ki se je pred kratkim pridružila SD in bo kandidirala za poslanko. Omenja se jo kot možno pravosodno ministrico ali ministrico za zunanje zadeve, danes pa je novinarjem povedala, da ji obe področji ustrezata, a se sama še ni odločila, katero bi ji bilo bolj zanimivo. Poudarila je, da ne izstopa iz stroke, ampak prenaša svoje delovanje na politični nivo.

Pričakovati je, da bo SD med potencialne kandidate povabila tudi nekatere sedanje ali nekdanje ministre. Tako tudi ministrico za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anjo Kopač Mrak, ki pa je glede vnovičnega prevzema funkcije zadržana. Izpostavila je posledice, ki jih taka funkcija prinaša za osebno življenje, treba pa je tudi počakati na volitve.

Kamnarjevo se omenja kot možno kandidatko za finančno ministrico. Vendar na to še ni pristala, je povedala in ob vprašanju, ali bi jo funkcija zanimala, pojasnila, da se je pravkar upokojila.