Predsednik Maldivov Abdula Yameen je v ponedeljek razglasil izredne razmere zaradi vse večjih trenj med vrhovnim sodiščem in vlado. Že v prvih urah po razglasitvi tega ukrepa so oblasti prijele bivšega predsednika Maldivov, 80-letnega Abdula Gayooma, ki je bil predsednik države 30 let do prvih demokratičnih volitev v državi leta 2008.

Vdrli tudi v vrhovno sodišče

Čeprav je Gayoom polbrat predsednika Yameena, pa sta si precej odtujena in Gayoom je v zadnjem času začel odkrito podpirati opozicijo, navaja AFP.

Varnostne sile so nato ponoči vdrle še v prostore vrhovnega sodišča in odpeljale predsednika sodišča Abdullo Saeeda in še enega vrhovnega sodnika. Ko se je izvedelo za racijo na sodišču, se je pred stavbo zbralo več sto ljudi, a so jih močno oboroženi pripadniki posebnih enot razgnali s solzivcem, navaja AFP.

S tem so se politične razmere na Maldivih še dodatno zaostrile, potem ko je vrhovno sodišče minuli četrtek pozvalo k izpustitvi političnih zapornikov. Yameen je namreč od prihoda na oblast leta 2013 zaprl že praktično vse opozicijske voditelje. Opozicija je v ponedeljek na pomoč pozvala tudi mednarodno skupnost.

Vrhovno sodišče je minuli četrtek prav tako obnovilo mandate 12 poslancev, ki so odstopili iz Yameenove stranke. S tem je opozicija v parlamentu, ki sicer šteje 85 članov, dosegla večino, predsednik pa je tako postal ranljiv na njegove odločitve.

Izredne razmere naj bi trajale 15 dni

A v Yameenovi vladi so že ukazali policiji in vojski, da se morata upreti vsakim poskusom parlamenta za odstavitev predsednika. V tem smislu naj bi utemeljili tudi ukrepanje proti vrhovnemu sodišču, ki, kot je dejal tiskovni predstavnik vlade Ibrahim Hussain, »ni nad zakonom, ampak je zavezano z ustavo«. »Odločitev vrhovnega sodišča je v nasprotju z najvišjo institucijo v državi - ustavo,« je dejal.

Hkrati je pozval tako prebivalce otočja v Indijskem oceanu kot številne turiste, ki obiskujejo njihova letovišča, naj »ostanejo mirni v tem nenavadnem obdobju«. Izredne razmere naj bi trajale 15 dni, varnostnim silam pa podeljujejo široke pristojnosti za aretacije morebitnih osumljencev.