Ženska v New Yorku je vsa prestrašena poklicala policijsko številko 911 in sporočila, da je njen otrok ostal zaklenjen v avtomobilu. Moški, usposobljen reševalec, je prebral sporočilo na svojem pametnem telefonu in s svojim orodjem odklenil avtomobil, še preden so na prizorišče prišli uradni reševalci.

»To se je zgodilo po zaslugi aplikacije Citizen,« pravi Andrew Frame, podjetnik in ponosni avtor aplikacije, ki v New Yorku spremlja policijske klice na številko 911 – v podjetju ne želijo povedati, kako se dokopljejo do njih – in potem ključne podatke ter lokacijo dogajanja v realnem času posredujejo uporabnikom.

Septembra lani so začeli poskusno delovati še v San Franciscu, širitve v druga mesta pa še ne napovedujejo, čeprav jih že načrtujejo. »Še vedno smo v zgodnji stopnji razvoja,« pravi Frame. »Pazljivo spremljamo, kako se uporabniki odzivajo na aplikacijo, da bi preprečili kakršne koli morebitne zlorabe.«

Citizen je imel v New Yorku buren začetek. Leta 2016 se je pojavil na trgu pod imenom Vigilante in si v hipu pridobil sloves, da spodbuja uporabnike, naj posredujejo v kriminalnem dogajanju. Zato so ga v Applovi prodajalni aplikacij umaknili že po 48 urah. Niti newyorška policija ni bila navdušena. »Z zločini se mora ukvarjati policija, ne pa vigilanti s pametnimi telefoni,« so sporočili.

Vendar se Frame ni dal. Aplikacijo je predelal, jo preimenoval v Citizen in na vidno mesto zapisal opozorilo, da »ni dopustno vmešavanje uporabnikov v kriminalno dogajanje oziroma oviranje sil zakona«. Zdaj v aplikaciji objavljajo le določena opozorila, glavno merilo je, da mora informacija predstavljati določeno stopnjo skrbi za javno varnost: Citizen tako med drugim ne objavlja novic o sumljivih paketih in osebah, o zlorabah na domu in gasilskih alarmih. Objavlja pa na primer sporočila o krajah koles, pretepih in nasilnih prepirih na ulici, tudi o streljanju in, menda zelo pogosto, napadih z nožem. Pred objavo v aplikaciji informacijo preverijo v skupini, v kateri dela dvajset ljudi. Pri Citizenu so tudi zelo pozorni na varnost policistov. Frame pravi, da z newyorško policijo »uradno sodelujejo«, čeprav z njimi ne usklajujejo svojih objav.

Skušnjava nevarnega dogajanja

Možnost, da uporabnik hitro izve za kritični dogodek, ki se mu lahko izogne, se zdi največja vrednost aplikacije Citizen, ki jo v New Yorku uporablja že več kot 120.000 ljudi. Čeprav aplikacija uporabnikom ne omogoča prijavljanja kriminalnih dejanj, ampak le »poobjavlja« policijska sporočila, ki jih iz obveščevalne centrale posredujejo postajam, je newyorška policija lani ob začetku delovanja Citizena ponovno pozvala posameznike, morebitne žrtve kriminalnih dejanj, naj pokličejo številko 911 oziroma vzpostavijo stik s policistom. »Mislim, da preučujejo vpliv naše aplikacije,« pravi Frame. »Mi nimamo političnih stališč, gre nam le za varnost in transparentnost.«

Ko zaposleni pri Citizenu zaznajo informacijo, ki je povezana z javno varnostjo oziroma bi lahko bila pomembna za lokalne prebivalce, pošljejo uporabnikom aplikacije opozorilo skupaj z grafično preglednimi oznakami na zemljevidu mestnega območja.

Sporočila so zelo neposredna in se poskušajo izogibati morebitnemu senzacionalizmu. Primer sporočila: »Verjetnost ropa na Aveniji Prospect. Osumljenec naj bi v črni toyoti camry zbežal proti severu.« Ali pa: »Skupinski pretep na križišču Avenije Washington in Pacifiške ceste. Gre za skupini temnopoltih in latinskoameriških mož.«

Tako kot se lahko uporabnik po prejemu opozorila nevarnemu območju izogne, se mu lahko tudi približa, posname video in ga objavi v živo. Frame trdi, da doslej niso zaznali, da bi se uporabniki vpletali v dogajanje, o katerem aplikacija poroča. Vendar je prav v tem največja težava aplikacije, ki ji v tehnoloških medijih praviloma niso naklonjeni.

Frame dodaja, da poslovnega modela za pridobivanje prihodkov še niso oblikovali, vendar so lani od največjih ameriških skladov tveganega kapitala prejeli zajetnih 12 milijonov dolarjev zagonskega kapitala. »V resnici se aplikacija Citizen ni praktično nič spremenila v primerjavi z aplikacijo Vigilante,« so zajedljivo zapisali v tehnološkem mediju Gizmodo. »Uporabniki naj vseeno upoštevajo, da zaradi morebitnega namernega izpostavljanja nevarnosti ob uporabi aplikacije ne bodo upravičeni niti do najmanjšega deleža od teh 12 milijonov.«