Nekaj časa je bil najbolj iskana oseba v Evropi, zdaj je stopil pred sodnika. Osemindvajsetletni Salah Abdeslam je osumljen sodelovanja v terorističnih napadih, ki so novembra 2015 pretresli staro celino s pokolom v Parizu, v katerem bilo ubitih 130 ljudi, 389 pa ranjenih. Toda za ta dejanja mu zdaj ne sodijo, predvidoma mu bodo šele prihodnje leto. Abdeslam se je po napadih skril, v enem najbolj obsežnih lovov na človeka v Evropi v zadnjih desetletjih pa so ga štiri mesece kasneje aretirali v Belgiji. Pred aretacijo sta potekala dva strelska obračuna s policijo, najprej v bruseljski četrti Forest in nekaj dni kasneje v četrti Molenbeek, ko so ga tudi ranili v nogo in prijeli. Tokratno sojenje poteka za dogodke v četrti Forest, ko so bili ranjeni trije policisti. V zvezi s temi dogodki ga obtožujejo poskusa umora in nedovoljene posesti orožja, vse v sklopu terorizma. Grozi mu do 40 let zapora. Skupaj z njim sodijo še 24-letnemu Sofienu Ayariju, ki je bil med dogodki domnevno ob Abdeslamu.

Branil se bo s tišino

Abdeslam noče sodelovati z belgijskimi in francoskimi preiskovalci, čeprav je po prijetju marca 2016 na zaslišanju sprva priznal sodelovanje v napadih. Danes je pred sodiščem sicer spregovoril, a ne tako, kot bi si sodnica Marie-France Keutgen najbrž želela. »Ne bom odgovarjal na vaša vprašanja. Sodite mi. Storite z menoj, kar hočete. Zaupam Gospodu... Imam pravico do molka, ki pa ne pomeni, da sem kriminalec ali da sem kriv. Z molkom se branim.« Vendarle pa je pozval tožilstvo, naj primer utemelji na forenzičnih dokazih, ne pa da poskuša »zadovoljiti javno mnenje«. »Muslimane presojajo in jim grozijo na najhujše mogoče načine. Sodijo jim brez milosti. Zanje ne velja domneva nedolžnosti,« je dejal Abdeslam.

Ayari pa je danes dejal, da se je boril pri Islamski državi v Siriji, ter potrdil, da je bil Abdeslam prisoten med streljanjem, za katerega jima sodijo.

Na sojenje ga vozijo iz Francije

Abdeslama, v Belgiji rojenega francoskega državljana maroškega rodu, ves čas spremljajo izredno ostri varnostni ukrepi. Priprt je sicer v Parizu, kamor so ga prepeljali aprila 2016. Tam je pod 24-urnim nadzorom, da ne bi storil samomora. Med sojenjem v Belgiji pa je zaprt v francoskem mestecu blizu francosko-belgijske meje, tako da ga vsak dan vozijo v 150 kilometrov oddaljeni Bruselj.

V terorističnih napadih v Parizu je umrlo vseh devet napadalcev – sedem se jih je razstrelilo ali pa so bili ubiti, dva je francoska policija ubila dva dni kasneje v raciji v Parizu. Abdeslam je obtožen, da jim je priskrbel logistično podporo, jih vozil do različnih lokacij napada in imel opravka z eksplozivom.