Zeba je dejal, da so v petek pripravili zbora delavcev v Gorenjevih programih v Rogatcu in Bistrici ob Sotli, več kot 90 odstotkov tamkajšnjih zaposlenih pa je s podpisi, ki jih bo sindikat zbiral do 15. februarja, podprlo stavko.

Zbori delavcev bodo v torek potekali v hčerinski družbi Gorenje I.P. C., ki zaposluje invalide, ter v orodjarni, v sredo pa v skupnih službah in še nekaterih manjših programih.

Zbore delavcev bo ta mesec pripravila tudi uprava. Zeba je pred dnevi napovedal, da bo podjetniški sindikat z dopisom pozval upravo Gorenja, da najkasneje do sredine tega meseca razveljavi sklep o odpovedi pogodbe, na posvetu sindikalnih zaupnikov, ki bo 21. februarja, pa bo na podlagi odgovora uprave družbe sprejet ustrezen dogovor o nadaljnjih aktivnosti sindikata.

Konflikt glede dopusta

Do odpovedi pogodbe je prišlo zaradi konflikta glede dopusta. Uprava Gorenja je namreč sindikatu predlagala, da se dopust skrajša za štiri do pet dni, kar je sindikat zavrnil in predlagal, da bi dopust skrajšali za dva dni. Uprava tega predloga ni sprejela.

Po navedbah uprave Gorenja se bodo skupaj s sindikati lotili prenove podjetniške kolektivne pogodbe, saj da sedanja, ki je bila sprejeta leta 1991, ne ustreza več aktualnim razmeram. Ta kolektivna pogodba je bila po oceni uprave Gorenja za takratne slovenske razmere resnično sodoben in napreden dogovor, kakršnega v državi še ni bilo. Vendar pa je po 27 letih nujno potrebna prenove, opozarjajo.