Informacijski pooblaščenec (IP) je sredi januarja uvedel inšpekcijski nadzor zoper neznanega upravljavca mobilnih telefonskih številk številnih Slovencev oziroma pošiljatelja SMS sporočila z naslovom »HalloKupon«, ki je uporabnike storitev mobilne telefonije več operaterjev v Sloveniji vabil k naročilu vinjete po polovični ceni. Naročilo naj bi izvedli s klicem na premijsko telefonsko številko 0038690142820 ali prek obiska spletne strani www.hallokupon.si/v (stran ni več dosegljiva).

Na uradu IP so ugotovili, da je bila domena »hallokupon.si« 14. decembra lani za obdobje enega leta registrirana v Sloveniji, a oseba, ki naj bi domeno registrirala, na navedenem naslovu v Ljubljani sploh ni obstajala. Poleg tega so ugotovili še, da uporabnik premijske številke ni registriran za opravljanje dejavnosti prodaje v Sloveniji, niti nima slovenskega transakcijskega računa in ne davčne številke, s čimer sicer večina slovenskih operaterjev običajno pogojuje pridobitev in uporabo premijskih telefonskih številk ter sklenitev pogodbe s končnim uporabnikom.

Podana kazenska ovadba

Informacijski pooblaščenec je zaradi obstoja suma storitve kaznivih dejanj z namenom protipravne pridobitve premoženjske koristi zoper neznanega upravljalca osebnih podatkov slovenskih uporabnikov storitev mobilne telefonije na policijo podal kazensko ovadbo.

Čeprav spletna stran ni več dosegljiva, številka pa pri operaterju blokirana, informacijski pooblaščenec uporabnikom tudi v prihodnje svetuje previdnost in zadržanost pri podobnih »ugodnih« ponudbah, saj lahko te povzročijo visoke stroške in posege v zasebnost.