»Podjetje Canon se je v preteklih letih dodobra transformiralo in doseglo točko, ko lahko pred svojo tehnologijo postavimo kupca. Izhajamo namreč iz filozofije: Delati in živeti za skupno dobro. Šele v potrebah posameznika iščemo tehnološke rešitve,« pojasnjuje Sretenoski.

Za pozitivne poslovne obete je zaslužen tudi vstop na nova področja delovanja podjetja. Canon je namreč še intenzivneje zakorakal na področje medicinske tehnologije, saj so se v začetku januarja združili s proizvajalcem ultrazvokov Toshiba Medical Systems. Rast pa si obetajo tudi na področju nadzornih sistemov in kamer, kjer delujejo od nakupa podjetij Axis in Milestone Systems.

Novosti na področju fotografije

Kljub močno razvejanim poslovnim lovkam podjetja pa nas Canon večina še vedno enači predvsem s fotografskimi izdelki. Na spletu je za leto 2018 moč zaslediti nemalo ugibanj, kaj si lahko obetamo od japonskega podjetja. Govora je novem modelu eos D90, nasledniku zelo priljubljene serije fotoaparatov dslr s senzorjem APS-C, kot tudi o morebitnem prvem brezzrcalnem modelu s senzorjem polnega formata.

Sretenoski je bil glede teh vprašanj hudomušno zadržan. »Vsako leto izdamo nekaj novih modelov, ki še bolje zadostijo željam uporabnikov. Trenutno nam je zelo pomembna povezljivost naprav, velik poudarek pa bo dan prav na brezzrcalne fotoaparate, pri katerih trenutno opažamo največjo rast.«

»Slednji fotoaparati so po uporabniški izkušnji zelo podobni mobilnim telefonom in posledično naslavljajo zelo širok nabor uporabnikov, ki želijo svoje fotografije ponesti na nekoliko višjo raven. Potreba po vse več in vse boljših fotografijah namreč raste,« pojasnjuje Sretenoski.

Velike količine fotografij pa se lepo dopolnjujejo tudi z dvema oblačnima aplikacijama, ki ju ponuja podjetje – Lifecake in Irista. Prva ponuja veliko varnejše deljenje fotografij, kot sicer to poteka na družbenih omrežjih, Irista pa je namenjena aktivnim zajemalcem fotografij, prek katere ima uporabnik celosten nadzor nad svojo vsebino – tako za iskanje kot za nadzor nad avtorskimi pravicami.