Medtem ko je imel moški del alpske smučarske karavane zadnji konec tedna pred olimpijskimi igrami, kar se tekem svetovnega pokala tiče, prost, je ženski pod streho po silnih težavah s slabim vremenom in treningi vendarle spravil smuka v Garmisch-Partenkirchnu. Tako na sobotnem skrajšanem, pred katerim so izpeljali trening, zaradi česar sprva ni bilo načrtovanega smuka v dveh vožnjah, kot včerajšnjem »običajnem« je bila zmagovalka ista – Američanka Lindsey Vonn. Ta je tako v svojo bogato zbirko zmag v soboto dodala še jubilejno 80. in včeraj 81., tik za njo pa se je obakrat uvrstila Italijanka Sofia Goggia, ki je na ta način zadržala vodstvo v skupnem smukaškem seštevku. A ta pred zadnjo tekmo, ki bo na finalu svetovnega pokala v Areju, po treh zaporednih zmagah Vonnove – prva je bila tudi na smuku v Cortini d'Ampezzo – zdaj znaša »le« 23 točk.

Da se Vonnova na Bavarskem odlično počuti, priča tudi podatek, da je kar štiri od zadnjih petih smukaških zmag dosegla prav v Garmischu, kjer je pred tem poleg sobotne 80. pred leti vknjižila še eno jubilejno zmago, tisto s številko 50. »Te se še posebej dobro spominjam, kot tudi tega, da sem si takrat mislila, da nikdar ne bom dosegla rekorda Annemarie Moser-Pröll (pred Vonnovo najuspešnejša alpska smučarka je v svetovnem pokalu zbrala 62 zmag, op. p.). Nekaj let kasneje pa sem tu, zdaj že resnično močno blizu Stenmarkovim 86. zmagam… Vse skupaj je resnično neverjetno,« je povedala Lindsey Vonn, ki je sicer obakrat zmagala zelo na tesno – včeraj je imela pred Goggio 11, v soboto celo le 2 stotinki prednosti. Odlična smukaška forma je tudi lepa popotnica pred olimpijskimi igrami v Pjongčangu, na katerih je njen cilj jasen. Fantastični karieri navkljub so namreč ravno olimpijske igre, resda tudi zaradi poškodb, pri njej manjša črna pika: doslej ima z največjega zimskega športnega dogodka namreč le dve kolajni, smukaško zmago in superveleslalomski bron, obe iz Vancouvra leta 2010.

Slovenske smučarke, tako kot tudi vodilna v svetovnem pokalu Američanka Michaela Shiffrin, na Bavarskem niso tekmovale, v svetovnem pokalu pa za smučarke zdaj zaradi olimpijskih iger sledi slab mesec premora.