»Tajnica javne srednje šole v Lancasterju v Pensilvaniji je povedala, da je prijetno presenečena nad zvišanjem plače za 1,5 dolarja na teden,« je zapisal Ryan in dodal povezavo do prispevka tiskovne agencije Associated Press.

Brez stika z ljudmi z nižjimi prihodki

Vendar pa so demokrati hitro začeli kritizirati predsednika senata, češ da imajo bogatejši Američani in velike korporacije veliko večje koristi od znižanja davkov. Obtožili so ga tudi, da nima stika z ljudmi z nižjimi dohodki.

»Wells Fargo, ki je ravnokar poneveril milijone dolarjev Američanov, je dobil 3,4 milijarde dolarjev,« je zapisal kongresnik iz Minnesote Keith Ellison, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Voditeljica kongresnih demokratov Nancy Pelosi pa je zapisala, da je Ryan tvit izbrisal, ker »on in republikanci ne želijo, da bi izvedeli resnico, da je znižanje davkov darilo korporativni Ameriki in odstotku najbogatejših na vaš račun«.

Donacija v višini 500.000 dolarjev

»Prav tako ne želi, da bi izvedeli, da je od družine Koch prejel 500.000 dolarjev,« je še zapisala Pelosijeva. S tem je spomnila na donacijo, ki naj bi jo Ryan prejel od milijarderjev Koch zgolj nekaj dni po sprejetju znižanja davkov.

Z zakonom o davčnih olajšavah, ki ga je kongres potrdil decembra, so znižali davek na dobiček podjetij s 35 na 21 odstotkov, znižali pa so tudi stopnje v davčnih razredih za posameznike. Uvedli so 2000 dolarjev olajšave na otroka, skoraj povsem pa so odpravili davek na dedovanje. Med drugim so ukinili tudi zahtevo po obveznem zdravstvenem zavarovanju iz reforme obamacare.