Norvežana Daniel Andre Tande in Andre Forfang sta v Willingenu v Nemčiji slavila na zadnji tekmi svetovnega pokala pred začetkom olimpijskih iger, ki jih bodo v Pjongčangu odprli v petek. Slovenci so se izkazali z moštvenim uspehom, saj so se na obeh preizkušnjah v številčni zasedbi uvrstili med dobitnike točk, od zmagovalnega odra pa so bili preveč oddaljeni. Vodilni v skupnem seštevku svetovnega pokala Kamil Stoch je povišal prednost pred nemškim tekmovalcem Richardom Freitagom.

Dežman užival v snegu

Potem ko je Anže Semenič pred tednom dni senzacionalno slavil v Zakopanah, sta najboljši slovenski dosežek z uvrstitvama na rob deseterice tokrat vpisala Tilen Bartol in Nejc Dežman. Peter Prevc v Willingenu ni potrdil dviga forme, saj je na obeh preizkušnjah zasedel skromno dvajseto mesto. Slovenski selektor Goran Janus je bil najbolj zadovoljen z ekipnim dosežkom, saj je v soboto šest skakalcev osvojilo točke, dan kasneje pa eden manj. Konkurenca je bila tik pred začetkom iger v Južni Koreji okrnjena, saj so manjkali udeleženci avstrijske in japonske olimpijske vrste, premor si je vzel tudi švicarski as Simon Ammann.

Goran Janus je po sobotni tekmi potarnal, da so v finalni seriji vsi njegovi varovanci storili napako pri poznem doskoku. »Takšne napake se dogajajo tudi na treningih, zato moramo delati na izboljšavah,« je sporočil glavni slovenski trener Goran Janus. Najboljši sobotni slovenski skakalec Tilen Bartol je pristavil, da so bili za slabše slovenske predstave krivi tudi zahtevni pogoji. »A vendarle moram biti z desetim mestom zadovoljen. Škoda le za finalni skok, ki mi je pobral nekaj mest,« je komentiral Tilen Bartol.

V današnjih snežnih razmerah v Willingenu je bil Nejc Dežman po prvi seriji v igri za stopničke, a ni ohranil ugodnega četrtega mesta. V izenačenem finalu se je moral zadovoljiti z devetim mestom, kar mu je uspelo tretjič v karieri. »Morda je bila tekma zaradi močnega sneženja zapletenejša, vendar meni ugajajo tovrstne razmere. Prvi skok mi je izvrstno uspel, v finalu pa sem malce zaostal za pričakovanji. Med čakanjem na drugi skok se nisem preveč obremenjeval z uvrstitvijo, saj bi v nasprotnem primeru le izzval kakšno napako,« je dejal Nejc Dežman, ki ga ob koncu tedna čakata preizkušnji v celinskem pokalu v ZDA. Kot je znano, bodo slovenske barve v olimpijskem Pjongčangu zastopali Peter Prevc, Jernej Damjan, Anže Semenič, Tilen Bartol in Timi Zajc.

Lanišek dvakrat osvojil Planico

Minuli konec tedna je v Planici potekalo tekmovanje za celinski pokal. Anže Lanišek ni imel prave konkurence, saj je dvakrat zmagal. »Zadovoljen sem s prikazanim, saj skačem na visoki ravni. V zraku sem bil sproščen, kar je bil moj cilj. V Planici imam običajno nekaj težav, a sem tokrat dokazal, da mi lahko uspe tudi na domačem prizorišču. Med olimpijskimi igrami bom dvigoval formo na tekmah celinskega pokala, da bi marca lahko ujel še kakšno tekmo v svetovnem pokalu. Na finalu v Planici želim poleteti čim dlje,« je razlagal Anže Lanišek, ki mu je družbo na zmagovalnem odru z osvojenim drugim mestom danes delal Jurij Tepeš. Nehvaležno četrto mesto je v soboto dosegel Robert Kranjec, dan kasneje je bil šesti Tomaž Naglič.