Skupino 200 migrantov iz Gvatemale, Hondurasa in Salvadorja je mehiška policija slučajno našla v tovornjaku, ki ga je ustavila v kraju Tamaulipas na severovzhodu Mehike tik pred ameriško zvezno državo Teksas, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

24 otrok na poti brez spremstva

Med njimi je bilo tudi veliko otrok, 55 jih je bilo s starši ali drugimi svojci, 24 pa jih je bilo na nevarni poti brez spremstva.

Pred tednom dni so sicer v Mehiki prijeli 174 migrantov iz srednje Amerike, ki so hoteli nezakonito prečkati mejo z ZDA.

Upravičeni do mednarodne zaščite?

Mednarodna nevladna organizacija za človekove pravice Amnesty International je nedavno poročala, da Mehika več tisoč migrantov iz srednjeameriških držav deportira nazaj v domovine, ne da bi upoštevali njihovo morebitno pravico do mednarodne zaščite, do katere so upravičeni v primeru gonje organiziranega kriminala proti njim.

Države t.i. severnega trikotnika - Salvador, Gvatemala in Honduras - so med najbolj nasilnimi deli sveta zunaj vojnih območij zaradi trgovine z orožjem in mamili. So tudi glavni vir migrantov, ki želijo priti v ZDA, kjer pa želi predsednik Donald Trump zmanjšati tako zakonito kot nezakonito priseljevanje.