Po napovedih agencije za okolje se bo že v ponedeljek po delno jasnem jutru nekoliko pooblačilo. Tudi v torek nas čaka oblačno vreme, za sredo pa je napovedano sneženje. Deževalo bo le v nižjih delih Primorske. Tam bo pihala tudi šibka do zmerna burja.

Jutranje temperature bodo v prihodnjih dneh pod ničlo, čez dan pa se bo ponekod vendarle ogrelo nad ledišče. Na Primorskem bodo medtem namerili blizu 10 stopinj Celzija.

Nevarnost snežnih plazov

Dolgoročna napoved agencije za okolje kaže na suho in hladno vreme. Manjše padavine med četrtkom in soboto še niso izključene, od nedelje naprej pa bo vreme stabilno. V četrtek bo namreč nad našimi kraji nastalo šibko območje visokega zračnega tlaka, ki pa se bo nekoliko bolj okrepilo šele v nedeljo.

Opozorilo: Nevarnost snežnih plazov v gorah je velika.

Leto 2017 med toplejšimi in nadpovprečno osončeno

Leto 2017 je bilo v Sloveniji med toplejšimi v zadnjih desetletjih, ni pa bilo izjemno toplo. Leti 2014 in 2015 sta bili še bistveno toplejši. Po prvih podatkih klimatologov Agencije RS za okolje pa je bilo leto 2017 nadpovprečno osončeno. Sicer pa se je od sredine 70. let prejšnjega stoletja v Sloveniji segrelo za okoli dve stopinji Celzija.

Glede na referenčno obdobje 1981-2010 je temperaturni odklon lani dosegel eno stopinjo Celzija, kar leto 2017 uvršča na približno deveto mesto. Lansko leto je bilo v okviru zadnjih let zmerno toplo, a hkrati toplejše od vseh let v obdobju 1961-1993, kažejo podatki Arsa.