Donald Trump je govoril o povečanju zalog jedrskega orožja, vendar sedaj objavljena strategija tega ne predvideva in ostaja v okviru obstoječih jedrskih sporazumov. Med drugim tudi s sporazumom Novi Start, ki ga je z Rusijo sklenila vlada Baracka Obame in velja od februarja 2011. Ta sporazum določa, da imata lahko državi največ po 1550 strateških jedrskih raket in 700 izstrelišč. ZDA naj bi bile na tem že od avgusta lani, Rusija pa ima nekaj deset raket preveč. Rok za omejitev števila se izteče v ponedeljek.

Trumpova strategija je morda nekoliko presenetljivo bolj neposredno usmerjena proti Rusiji in agresivnosti Moskve v Evropi, ki jo bo potrebno prepričati, da bo napad ali grožnja z jedrskim napadom v Evropi nosila s seboj zelo resne posledice.

Iz Moskve sporočajo, da je dokument protiruske narave

To izhaja iz ruske jedrske doktrine, ki pravi, da se lahko zahodne sile stisnejo v kot z uporabo jedrske bombe majhne moči, kot je bila na primer tista uporabljena ob koncu druge svetovne vojne v Hirošimi. Moskva je tudi sama danes izrazila »globoko razočaranje« nad jedrsko strategijo ZDA. »Napadalna in protiruska narava tega dokumenta je očitna,« so zapisali na ruskem zunanjem ministrstvu.

Prav tako se bo začel razvoj jedrskih manevrskih raket za izstrelitev z morja, ki se jim je odpovedala že vlada predsednika Georga Busha starejšega, Obamova vlada pa jih je povsem odstranila iz zalog. Te rakete bodo naperjene tako proti Rusiji kot Severni Koreji, ki je v novi strategiji označena kot očitna in resna grožnja. Strategija pravi, da se bo vsak jedrski napad na ZDA ali zavezniško državo končal s popolnim uničenjem severnokorejskega režima. Scenarij, da bi ta preživel jedrski spopad, po mnenju Pentagona ne obstaja.