Po besedah turškega premierja je sicer kurdska milica YPG na ozemlje Turčije v minulih 12 dneh, odkar je Ankara v Siriji začela operacijo Oljčna vejica, izstrelila 82 raket. Pri tem naj bi bilo ubitih najmanj pet civilistov, med njimi tako turški državljani kot sirski begunci.

YPG vztraja, da njene tarče niso civilisti, in odgovornost za raketne napade pripisuje sami turški vojski, ki da želi na ta način okrepiti podporo operaciji, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Turčija je 20. januarja začela operacijo Oljčna vejica proti milici sirskih Kurdov YPG, ki jo ima za teroristično organizacijo. Ta milica je bila sicer v boju proti skrajni skupini Islamska država (IS) eden ključnih zaveznikov mednarodne koalicije z ZDA na čelu. Cilj operacije je YPG pregnati iz enklave Afrin na severu Sirije, ki velja za kurdsko trdnjavo blizu meje s Turčijo. Ankara sicer grozi tudi s širitvijo operacije na druga območja.

Po podatkih Sirskega observatorija za človekove pravice je bilo od začetka operacije v Afrinu ubitih 68 civilistov, med njimi 21 otrok, 102 borca YPG, 115 sirskih upornikov, ki jih podpira Turčija, in 11 turških vojakov. Turška vojska sama pravi, da je v Afrinu »nevtralizirala« več kot 823 borcev, medtem ko zanika ubijanje civilistov, še piše dpa.