Kot je v torek pojasnil premier Miro Cerar, namreč še čaka na celovito analizo ministrstev o morebitnih posledicah priznanja za Slovenijo. Ta naj bi bila pripravljena v približno desetih dneh, v dveh tednih pa bi lahko gradivo posredovali DZ. Erjavec sicer kot zunanji minister ocenjuje, da posledice priznanja ne bi bile posebej hude.

Kot je po seji vlade napovedal zunanji minister Karl Erjavec, bo vlada obravnavno vprašanja priznanja Palestine kot neodvisne in suverene držav nadaljevala 16. februarja, nakar bo sprejete sklepe in gradivo takoj posredovala odboru DZ za zunanjo politiko (OZP). Erjavec sicer ostaja prepričan, da bo, ko bo vlada to obravnavala, »sprejet pozitiven sklep«, da se nadaljuje s postopkom priznanja, in da bo tudi v DZ nato zadostna podpora za priznanje - marca ali najkasneje aprila. Erjavec torej ne pričakuje, da bi lahko poročila ministrstev ocenila tako negativne posledice, da bi bilo treba postopek priznanja Palestine ustaviti.

Obenem je minister znova spomnil, da so na MZZ že decembra, ko se je vlada odločala o nadaljevanju postopka priznanja, od vseh relevantnih ministrstev pridobili poročila o morebitnih posledicah in iz njih je izhajalo, da kakšnih posebnih negativnih učinkov ni pričakovati.

Vlada doslej še ni pripravila svojega mnenja o priznanju Palestine

Vlada je 21. decembra, potem ko so ZDA priznale Jeruzalem za prestolnico Izraela, sklenila nadaljevati s postopkom priznanja Palestine, a doslej še ni pripravila niti svojega predloga za priznanje niti svojega mnenja o njem. Karl Erjavec je pričakoval, da bo vlada na današnji seji predlagala ustrezne sklepe, ki bodo državnemu zboru omogočili, da prizna Palestino kot samostojno in neodvisno državo. Kot je potrdil novinarjem pred sejo vlade, naj bi bilo danes vprašanje Palestine na dnevnem redu. Sodeč po dnevnem redu bi moral Erjavec na seji predstaviti tako predlog mnenja o priznanju Palestine kot tudi predlog sklepa o priznanju Palestine kot neodvisne in suverene države.

Tudi odbor DZ za zunanjo politiko je v sredo prekinil sejo o predlogu sklepa o priznanju Palestine, ki ga je vložilo enajst poslancev s poslansko skupino Levice na čelu, saj bi za odločanje o sklepu potrebovali stališče vlade glede priznanja.

Slovenija je doslej vsa priznanja držav izvedla na predlog vlade. Čeprav je po zakonu o zunanjih zadevah DZ tisti, ki prizna drugo državo, mnogi opozarjajo, da bi priznanje - še posebej v odmevnem primeru, kot je ta - moralo slediti predlogu vlade, in ne skupine poslancev.