Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je nadaljevala glavna obravnava v tožbi države proti nekdanjemu direktorju Istrabenza Igorju Bavčarju in njegovi ženi Ljubomiri Hörtner Bavčar. Namen postopka je ugotoviti, kolikšen delež ima Igor Bavčar na premoženju, ki je v lasti žene, da bi si lahko država od tega premoženja poplačala terjatve do njega. Gre za parcele v okolici Starega trga pri Ložu ter za avtomobil volkswagen passat letnik 2006, pravobranilstvo pa trdi, da Igorju Bavčarju pripadajo tri četrtine lastništva. »Vrednost spora je za zdaj 136.838 evrov,« pravijo na pravobranilstvu.

Ovrednotenje skrbi za družino

V kazenskem postopku je bilo maja lani pravnomočno odločeno, da je Bavčar v poskusu menedžerskega prevzema Istrabenza pred desetimi letih protipravno pridobil 18 milijonov evrov.

Igor Bavčar je v današnjem pričanju povedal, da z Ljubomiro v skupnem gospodinjstvu živita od leta 1976 do nedavnega, ko je »šel v drugo skupno gospodinjstvo na Dolenjskem«, s čimer je mislil na zapor na Dobu. Poročila sta se leta 1983 in sprva naj bi »večino stvari, ki sva jih imela, v zakon prinesla ona«. Pozneje je imel višje dohodke on, prav tako je bil on uradni kupec nepremičnin, ki so v lasti žene. Vendar, je poudaril, v času, ko je sodeloval v opoziciji jugoslovanskemu režimu, v osamosvojitveni vojni in tudi po njej ni aktivno sodeloval v družinskem življenju. »Prihajal sem pozno in zgodaj odhajal,« je dejal, »družine sploh nisem videl, zato je ona skrbela za gospodinjstvo ter za vzgojo, šolanje in prosti čas hčerke. Nosila je štiri vogale hiše.« Njegova odvetnica je dejala, da je »edino pravilno, da se skrb za gospodinjstvo in družino ovrednoti v skupnem premoženju«.

Bavčar je še povedal, da po letu 2009, ko je odšel iz Istrabenza, ni imel dohodkov, ker je bil v Sloveniji »nezaposljiv«. »V tej državi sem deležen posebne obravnave,« je dejal. »Zaradi mene se spreminja zakone, grozi se sodnikom, da bodo padale njihove glave,« je aktualni postopek uvrstil v kontekst posebne obravnave.

V postopku samo del premoženja

Danes je pričal tudi Štefan Kovač, ki je sestri Ljubomiri Hörtner Bavčar posodil dvajset tisoč evrov, s katerimi je kupila avtomobil volkswagen passat. Povedal je, da sta bila zakonca Bavčar v finančni stiski, vozilo, ki ga je do tedaj uporabljala njegova sestra, pa je bilo v slabem stanju, zato so se dogovorili, da ji pomaga kupiti »rabljen avto, s katerim ne bo problemov«. Ker sestri zaupa, nista sklenila pogodbe o posojilu, ker je še vedno v težkem finančnem položaju, pa »je ne terjam fejst«, je pojasnil.

Država je Bavčarju nekaj premoženja že odvzela, kar je po mnenju njegove odvetnice neskladno z aktualnim postopkom. Sporno se ji zdi, da država trdi, da je tri četrtine ženinega premoženja dejansko last Igorja Bavčarja, medtem ko ženi niso priznali četrtinskega deleža pri premoženju, ki so mu ga že vzeli. Ljubomira Hörtner Bavčar je sicer tudi lastnica hiše v ljubljanskih Murglah, ki ni predmet tega postopka. Hiša je obremenjena z zemljiškim dolgom v višini 360 tisoč evrov, katerega upnik ni znan. Bavčar je bil tudi lastnik brunarice v Starem trgu pri Ložu, vendar jo je še pravočasno zavaroval pred državo, ko je leta 2009 njen lastnik postal njegov sorodnik, izolski zdravnik Evgen Komljanec, domnevno zaradi posojila v višini 360.000 evrov, ki naj bi ga dal Bavčarju.