Amazon v zadnjem četrtletju lani z rekordnim dobičkom

Največja svetovna spletna trgovina Amazon je v zadnjem četrtletju lani ustvarila rekorden dobiček v višini 1,86 milijarde dolarjev, kar je več kot dvakrat toliko kot v enakem četrtletju 2016, prihodki pa so narasli za 38 odstotkov na 60,5 milijarde dolarjev. Samo z davčnimi olajšavami je Amazon pridobil 789 milijonov dolarjev dobička.

Alphabet z višjimi prihodki, nižjim dobičkom

Starševsko podjetje Googla, Alphabet, je v zadnjem četrtletju lanskega leta zabeležilo 35-odstotni padec čistega dobička, ki je znašal 12,6 milijarde dolarjev. Prihodki so narasli za 23 odstotkov na 110,9 milijarde dolarjev, s čimer prvič presegli 100 milijard dolarjev. Alphabet je imel zaradi nove davčne zakonodaje v ZDA, sprejete konec lanskega leta, v zadnjem četrtletju lani 9,9 milijarde dolarjev dodatnega stroška za davek.

Microsoft zaradi ameriške davčne reforme v četrtletju z izgubo

Ameriški računalniški velikan Microsoft je v zadnjem četrtletju lanskega leta ustvaril 6,3 milijarde dolarjev čiste izgube, kar je skoraj enako kot 6,27 milijarde dolarjev čistega dobička v zadnjem četrtletju 2016. Vlagatelji mu tega sicer niso zamerili, saj je izguba posledica enkratnega stroška, povezanega z novo davčno zakonodajo v ZDA.

Apple zaradi še vedno solidne prodaje iphonov z rastjo dobička in prihodkov

Ameriški tehnološki velikan Apple je v zadnjem četrtletju lani, kar je prvo četrtletje njegovega poslovnega leta, zaslužil 3,89 dolarja dobička na delnico ob 88,3 milijarde dolarjev prihodkov, kar je 15,7 oziroma 12,6 odstotka več kot v enakem četrtletju leto prej. Prodaja iphonov je padla, vendar le za 1,2 odstotka na 77,3 milijona. S storitvami, kot so glasba, aplikacije in spletna hramba Icloud, je Apple pridobil 8,4 milijarde dolarjev prihodkov, kar je 18 odstotkov več kot pred letom dni.