Kubance je presenetila novica, da je 68-letni Fidel Angel Castro Diaz-Balart, z vzdevkom Fidelito, v četrtek storil samomor. Čeprav se s politiko ni nikoli ukvarjal, je bil dokaj priljubljen med prebivalstvom, ki ga je novica o njegovi smrti presenetila tudi zato, ker vlada običajno ne objavlja podrobnosti o smrti funkcionarjev. To je bilo še toliko manj pričakovati, ker je šlo za samomor Fidelovega sina in nečaka sedanjega predsednika Raula Castra. V četrtek je državna televizija v kratkem obvestilu sporočila, da je bil v globoki depresiji in zato že več mesecev v zdravstveni oskrbi.

Pionir, izšolan v Rusiji

Castro Diaz-Balart, rojen 1. septembra 1949, je bil edini sin iz zakona Fidela Castra in Mirthe Diaz-Balart, ločila sta se leta 1955. Po očetu je imel še pet polbratov in polsestro. Po Fidelovi razvezi z Mirthe je Fidelito, kot so ga klicali, da bi se razlikoval od očeta, živel do svojega desetega leta z mamo. Tudi ona se je vnovič poročila in se preselila najprej v ZDA, potem v Madrid. Osnovno in srednjo šolo je obiskoval na Kubi, fakulteto pa v nekdanji Sovjetski zvezi, kjer je bil iz varnostnih razlogov vpisan pod imenom Jose Raul Fernandez na moskovsko univerzo Lomonosova. Leta 1974 je diplomiral iz jedrske fizike, na Inštitutu za jedrsko energijo I. V. Kurchatova pa pozneje doktoriral iz fizike in matematičnih znanosti. Kot prvi jedrski fizik na otoku je zastopal Kubo pri Mednarodni agenciji za jedrsko energijo ter predsedoval koordinacijskemu odboru za jedrsko energijo v miroljubne namene pri Gibanju neuvrščenih (1983–1987).

Jedrske elektrarne ni zgradil

Odgovoren je bil za gradnjo jedrske centrale Juragua, prvega objekta te vrste na Kubi in enega največjih projektov v državi, ki ni bil nikoli dokončan. To je bila tudi njegova največja poklicna frustracija. Leta 1992 je glasilo Kubanske komunistične stranke Granma poročalo o njegovi odstavitvi z mesta vodje projekta. Po kasnejši očetovi izjavi je bil odstavljen »zaradi neučinkovitosti«. O njem ni bilo več slišati do leta 1999, ko je postal svetovalec pri ministrstvu za industrijo. V zadnjem času se je posvečal nanotehnologiji. Napisal je več knjig in člankov o znanosti in jedrski tehnologiji.

Glede na Castrovo družinsko tradicijo, ki ohranja intimno življenje daleč od oči javnosti, je o njem mnogo neznanega. Znano je, da je imel tri otroke s prvo ženo, Rusinjo Natašo Smirnovo, od katere se je ločil in se zatem poročil s Kubanko. Po materini strani je izhajal iz znane in bogate havanske družine, bil je nečak Rafaela Diaz-Balarta, nasprotnika Castrovega režima in visokega funkcionarja v času diktatorja Fulgencia Batiste (1952–1959). Fidelitov bratranec Mario Diaz-Balart pa je republikanski poslanec Floride. V intervjuju leta 2013 za rusko televizijsko mrežo Russian Today je Fidel Angel dejal, da je imel v otroških in najstniških letih zelo malo stikov z očetom. O svojem odnosu do očetove revolucionarne vloge pa je citiral španskega filozofa Ortego y Gasseta: »Jaz sem jaz s svojimi okoliščinami.«