Družba za upravljanje terjatev bank išče izvajalca, ki bo porušil stavbe na zemljišču v lasti tako imenovane slabe banke ob Vilharjevi cesti. Gre za sedem objektov, ki so bili zgrajeni med leti 1928 in 1980, v njih pa so bili pisarne, shrambe, sanitarni in ostali pomožni prostori. V enem od objektov je bila garaža, v enem pa pralnica za tovorna vozila.

Iz razpisne dokumentacije za pridobitev izvajalca je razvidno, da bo rušitev objekta potekala v dveh fazah. Najprej bodo ročno odstranili streho na objektih, ki so večinoma pokriti s salonitnimi ploščami. Te plošče bo izvajalec moral pazljivo odstraniti in predati koncesionarju, ki se ukvarja s predelavo oziroma uničenjem azbesta. V drugi fazi bo izvajalec s stroji lahko porušil preostanke stavb, odpeljal ruševine in zravnal zemljišče, je razvidno iz razpisne dokumentacije. Slaba banka je gradbeno dovoljenje za rušitev pridobila oktobra lani.

Razširili bodo parkirišče

Po odstranitvi tamkajšnjih objektov Družba za upravljanje terjatev bank ne namerava začeti gradnje novih. Očiščeno zemljišče bo oddala najemniku, ki ga bo uporabljal kot parkirišče, so pojasnili že v začetku lanskega leta. Del zemljišča ob Vilharjevi cesti v lasti slabe bank že zdaj za plačljivo parkirišče uporablja najemnica družba Janez. Po podatkih s spletne strani družbe Janez je na obstoječem parkirišču prostora za približno 120 vozil, parkirišče pa obratuje 24 ur na dan.

Na Družbi za upravljanje terjatev bank so januarja lani zagotovili, da so se za rušenje sedmerice objektov odločili sami in ne na pobudo najemnika parkirišča. »S tem se bo DUTB izognila stroškom varovanja objektov in občasnim incidentom,« so utemeljili odločitev in pojasnili, da so neznanci občasno vdirali v objekte. Prepričani so tudi, da bo urejeno zemljišče, »ki je pripravljeno za takojšen začetek gradnje, za potencialne vlagatelje prednost«. Trenutno veljavni občinski prostorski načrt na tem območju predvideva gradnjo objektov za poslovno in hotelsko dejavnost in deloma tudi za stanovanja, ki so lahko visoki največ 24 metrov.

Zemljišče v velikosti nekaj več kot 10.000 kvadratnih metrov DUTB poskuša prodati že od novembra leta 2014. Na svoji spletni strani za prodajo nepremičnin je postavila izhodiščno ceno 4,5 milijona evrov, h katerim bo treba prišteti še davek. Preden je prišlo v roke slabe banke, je zemljišče pripadalo družbi za nepremičninske projekte A.K.S., ki pa je propadla.