Obtožba na sodišču v Sieni je povezana s sodnim procesom, v katerem se je moral zagovarjati zaradi spolnih odnosov s 17-letno Maročanko Karimo El Mahroug, znano kot Ruby, na njegovih razvpitih »bunga bunga« zabavah. Leta 2013 so Berlusconija v tem primeru zaradi zlorabe položaja obsodili, leta 2015 pa nato oprostili zaradi pomanjkanja dokazov.

Sodišče v Sieni pa mu bo sodilo, ker je, da bi na sojenju pričal njemu v korist, podkupil pianista Danila Marianija, ki je igral na teh zabavah v Berlusconijevi vili blizu Milana. Pianistu naj bi mesečno plačeval 3000 evrov. Sodišče v Milanu pa je v ponedeljek prav tako preložilo podobno sojenje proti Berlusconi zaradi podkupovanja prič. Sojenje so preložili na 7. maj.

Veteran italijanske politike in medijski car je kot predsednik konzervativne stranke Naprej Italija na čelu desnosredinskega zavezništva, ki se mu na marčevskih volitvah sodeč po anketah nasmiha zmaga. Sam zaradi obsodb v preteklosti ne sme kandidirati za poslanca, a kljub temu v zadnjem času vodi intenzivno predvolilno kampanjo.