Kostić se je odzval na odločitev srbskega bančnega regulatorja, ki je AIK banki odvzel dovoljenje za prevzem Gorenjske banke, in dejal, da dela nadzornih organov ne želi komentirati. »Oni imajo svoje postopke in mi jih bomo spoštovali. Mislimo, da bomo v ponovljenem postopku dobili soglasje za prevzem,« je napovedal.

Na vprašanje, ali mu bo v 45 dneh uspelo zbrati dovoljenja in denar za nakup delnic Gorenjske banke, je dejal, da za AIK banko denar nikoli ni bil problem. Težave imajo le s postopki.

Narodna banka Srbije AIK odvzela dovoljenje za prevzem

Narodna banka Srbije je AIK banki namreč odvzela dovoljenje za prevzem Gorenjske banke. Kot je razvidno iz objave na njihovih spletnih straneh, je pri poslovanju banke AIK ugotovila nepravilnosti, vsak prevzem podrejene družbe izven Srbije pa bi lahko prispeval k večjemu tveganju in bi lahko potencialno ogrozil njen finančni položaj.

Tako AIK banka, ki ima v lasti že petino Gorenjske banke, zaenkrat ne more kupiti še dodatnega 37,6-odstotnega deleža, za katerega se je sicer že pred časom dogovorila s Savo.

Za nakup omenjenega deleža Gorenjske banke bi namreč AIK banka v mesecu in pol morala predložiti ne več kot 15 dni stara dokazila, da ima dovoljenja Narodne banke Srbije, Evropske centralne banke in Banke Slovenije. Slovenski regulator srbski banki dovoljenja sicer ni odvzel, prav tako ima AIK banka še vedno tudi dovoljenje Evropske centralne banke.