Matej Tonin, ki ga je v torek svet stranke postavil za vršilca dolžnosti predsednika Nove Slovenije, je na današnji tiskovni konferenci povedal, da je Ljudmila Novak pred desetimi dnevi sporočila, da »je enostavno dovolj, da ji zmanjkuje moči, da je čas, da voz naprej vleče mlajša generacija«. Čeprav je po njegovih besedah s tem vse presenetila, je to znak njene veličine. »Ko ste ugotovili, da ni več moči, da ni več tiste prave energije, ste priložnost dali mlajšim generacijam,« je dejal, se ji zahvalil ter poudaril, da njegova generacija mora in zmore prevzeti odgovornost. »Mi smo tisti, ki se moramo dogovoriti, kaj so ključne strateške razvojne prioritete Slovenije do leta 2030,« je dejal. Podobno sta povedala nova podpredsednika, Marija Rogar in Valentin Hajdinjak.

Ni več uživala

Ljudmila Novak je na novinarski konferenci pojasnila, da bodo poletne državnozborske volitve zelo težek izziv, v hudi, napeti tekmi pa bo treba imeti veliko moči in energije. Še posebej so volitve naporne za voditelje strank, saj njihovi nastopi pomembno vplivajo na izid, je dejala. »Skakalci pravijo, da moraš v skoku uživati, kadar imaš veliko odgovornost, pa je včasih težko uživati, ker si malo bolj napet,« je ponazorila in dodala: »Vesela sem, da je bil Matej Tonin pripravljen sprejeti odgovornost.« Na volitvah vseeno namerava ponovno kandidirati za poslanko.

V popoldanskem telefonskem pogovoru je še enkrat poudarila, da je bila odločitev za odhod s položaja predsednice njena, je pa do nje prišlo po daljših razpravah v stranki. Sama je bila odločena, da na jesenskem kongresu ne bo ponovno kandidirala za predsednico, tako da ji je ostalo samo vprašanje, ali bo odstopila pred volitvami ali po njih. Najprej je mesto ponudila izkušenemu, 62-letnemu poslancu Jožetu Horvatu, ki pa je ponudbo zavrnil, druga izbira je bil 34-letni Tonin, ki je sicer že pred desetimi leti svetoval poslanski skupini, poslanec pa je že sedem let. »Ko sem videla, da je mlada ekipa pripravljena prevzeti stranko, sam se lažje odločila, kdaj naj odstopim,« je dejala Ljudmila Novak.

»Vodenje stranke je velika odgovornost in mlajši jo lažje nosijo,« je povedal Jože Horvat in dodal, da je povabilo zavrnil tudi zato, ker meni, da »če je sprememba, naj bo takšna, ki se vidi«. Tudi on dejal, da so do menjave pripeljali pogovori, ki so trajali dolgo časa. »To je naraven, normalen pojav,« je povedal že na novinarski konferenci ter pohvalil Ljudmilo Novak, saj »to, kar je storila, zmorejo samo veliki ljudje, veliki učitelji, veliki politiki«.

Tudi Tonin je o svoji predhodnici govoril v presežnikih ter pojasnil, da je že ona vodstvo stranke sestavila iz mlajših in starejših, zato spremembe, ki so se zgodile v ponedeljek, pomenijo samo, da so se »vloge malo zamenjale«. Ostala bo tudi zavezanost stranke krščanskim vrednotam in socialno-tržnemu gospodarstvu. »To ni socialistično planiranje in ni neoliberalni divji kapitalizem,« je dejal, »ampak pomeni, da je država dolžna ustvariti pogoje, v katerih lahko ljudje uresničijo svoje talente, in jim pomaga, ko si sami ne morejo.« Pod njegovim vodstvom pa se bo stranka začela posvečati tudi temam, ki so povezane z »današnjim hitrim življenjem«, je dejal in naštel digitalizacijo, varovanje narave in spodbujanje zdravega načina življenja.

Podvojil bi rezultat

Na volitvah pričakuje deset odstotkov glasov oziroma podvojitev števila poslanskih sedežev s šest na dvanajst. Predvolilnih koalicij ne bodo sklepali, želi pa že pred volitvami preveriti, s kom bi lahko potem sodelovali. Zato bo na kavo povabil vse predsednike parlamentarnih strank ter kamniškega župana in Toninovega someščana Marjana Šarca, ki se mu obeta dober rezultat na državnozborskih volitvah.

Tonin je v svojem dvajsetminutnem nastopu povabila na kavo omenil večkrat, šestkrat pa je povedal, da bo Nova Slovenija pod njegovim vodstvom »sodelovala z vsemi, s katerimi se bomo lahko programsko uskladili in s katerimi si bomo zaupali, da želimo dobro Sloveniji«. O kavah in pogojih sodelovanja je ponavljal predvsem v odgovorih na novinarske pozive, naj se opredeli, ali bo sodeloval z Janezom Janšo. Ljudmila Novak je namreč kot pogoj za sodelovanje s SDS postavljala, da Janša ne bo več njen predsednik.

Sodelovanje odvisno od Janše

Iz Toninovih pojasnil so mnogi razbrali, da bi se pri tem vprašanju lahko razlikoval od predhodnice. Dejal je, da je sodelovanje z Janševo SDS možno pod pogojem, da se ponovno vzpostavi porušeno zaupanje. »Ali se bodo pripravljeni odzvati, ali bodo pripravljeni graditi zaupanje? Tega ne vem, ker ni odvisno samo od mene,« je povedal.

Janez Janša je po novinarski konferenci NSi na spletnem omrežju twitter napisal, da pozdravlja spremembe politike NSi in da je kava za Tonina že pripravljena. »Pa na twitterju ga pričakujemo. V digitalnem svetu. Mimogrede, Sebastian Kurz ima 280.000 sledilcev,« ga je zbodel Janez Janša. Več medijev je namreč Tonina danes primerjalo s presenetljivim avstrijskim premierjem, ki je še tri leta mlajši. Tonin je zvečer nato res odprl profil na twitterju.