Če je za voditelje večine držav običajno, da se v javnosti pojavljajo s svojimi soprogami ali soprogi, to nikakor ne velja za ruskega predsednika, ki svojo zasebnost skrbno varuje. Kljub temu se v medijih občasno pojavijo domneve in ugibanja o njegovem zasebnem življenju. Pred tremi leti je precej prahu dvignila Putinova ločitev od Ljudmile Putin, podobno količino pozornosti pa je kasneje pritegnila tudi njegova domnevna ponovna poroka z gimnastičarko Alino Kabajevo. Te dni so se v ruskih medijih ponovno pojavila ugibanja o predsednikovem zasebnem življenju in življenju njegovih bližnjih. Tokrat je v središču pozornosti Putinova hči Katerina.

Za ruske medije sicer velja nenapisano pravilo, da o Putinovih hčerah Mariji in Katerini ne poročajo. Javnosti je o njunem življenju znanega zelo malo.

Poroka v Putinovo družino se je krepko poznala na bančnem računu

Katerina, ki je sicer priznana plesalka, se je pred petimi leti poročila s poslovnežem Kirilom Šamalovim, sinom očetovega dolgoletnega prijatelja. Temu so se s poroko odprla številna vrata in kmalu se je to poznalo na njegovem bančnem računu. Z malo tastove pomoči je namreč postal solastnik vodilnega ruskega naftnega podjetja.

Leto dni po poroki je od banke Gazprombank pridobil milijonsko posojilo, nato pa postal lastnik 17-odstotnega deleža v Siburju, vodilnem ruskem naftnem podjetju. Primer prikazuje, kako je bogastvo razdeljeno v Putinovi Rusiji: prvo ime banke Gazprombank je namreč Putinov prijatelj Aleksej Miller, eno vidnejših imen v banki pa je tudi Šamalov brat Yuri. Do leta 2015 je vrednost Kirilovega deleža v Siburju narasla na dobri dve milijardi evrov. Medtem je poleg deleža, ki ga je imel že prej, od človeka, ki se uvršča v Putinov ožji krog, kupil še dodatni delež podjetja.

Čez noč ob več kot polovico premoženja

Kot je Bloomerg izvedel od štirih virov, Šamalov in Katerina nista več par. Ob tem se je 35-letnik moral odpovedati precejšnjemu delu svojega premoženja v Siburju. Aprila lani je namreč prodal svoj delež in kot pravijo trije viri, ki so želeli ostati anonimni, za prodan delež ni dobil denarja. Kot navaja Bloomberg, je bil Šamalov delež vezan na njegovo članstvo v družini Putin. Ko se je ločil, je izgubil tudi pravico do tega deleža. Šamalov, ki je nekaj časa veljal za enega bogatejših Rusov, je sedaj zaposlen v vodstvu podjetja Sibur, kar je za nekdanjega milijonarja precejšen padec.

Nekdanji Putinov zet resda ni več milijarder, a je še vedno precej premožen. Po nekaterih ocenah je »težek« okoli 625 milijonov evrov. Še vedno je namreč lastnik 3,9-odstotnega deleža v Siburju.

Na vprašanja medijev o ločitvi se ni odzval, prav tako pa se na vprašanja niso odzvali Putinovi in Katerinini predstavniki. Mediji sicer poročajo, da je vzrok za ločitev Šamalovo domnevno videvanje z v Londonu živečo starleto Žano Volkovo.