Po mobilnih telefonih ter po televiziji in radiu se je po Havajih 13. januarja kot blisk razširilo nujno obvestilo, da je proti otočju usmerjen balistični izstrelek. »Takoj poiščite zaklonišče. To ni vaja,« se je sredi še vedno pregretega ozračja v mednarodnem sporu s Severno Korejo glede njenega jedrskega in raketnega programa v soboto ob 8. uri po krajevnem času svetlikalo na ekranih. Šele 38 minut kasneje pa so strašljivo sporočilo zamenjale besede: »Nobene grožnje ni.«

Za napako naj bi bila tako kriva slaba komunikacija med zaposlenimi, pa tudi pomanjkanje nadzora med testom. Šlo je torej za kombinacijo človeške napake in pomanjkanja varoval pri objavi alarma.

13 minut do uničenja

Zaposleni, ki je pritisnil na gumb, je v pisni izjavi zapisal, da je dejansko verjel v nevarnost jedrskega napada, zato je alarm potrdil. Preslišal naj bi tudi del sporočila naprave, ki je sporočala, da gre zgolj za vajo. Težava je bila tudi v tem, da je trajalo zelo dolgo (prej omenjenih 38 minut), da so alarm označili za lažnega in ga preklicali – in to kljub številnim vajam, ki so jih opravili mesece pred tem.

Če bi Severna Koreja proti ZDA zares poslala raketo, bi imeli prebivalci zgolj do 13 minut časa, da se skrijejo na varno.