A nizozemska vlada je v ponedeljek sporočila, da prostori, kamor se seli evropska agencija za zdravila Ema, ne bodo pripravljeni pred novembrom prihodnje leto, kar je devet mesecev po načrtovanem brexitu.

Takojšnja pripravljenost novih prostorov za zagotovitev nemotenega delovanja agencije je veljala za enega glavnih pogojev pri izbiri novega sedeža, zato te težave sprožajo številna vprašanja, zlasti v Italiji.

Sodišče EU je danes sporočilo, da sta Italija in mesto Milano na Sodišču EU in Splošnem sodišču sprožila postopek za razveljavitev odločitve Evropskega sveta o selitvi sedeža agencije v Amsterdam po brexitu.

Agencija je ključna za zagotavljanje dobrega delovanja trga zdravil v EU

Italijanski premier Paolo Gentiloni je poudaril, da mora Rim storiti vse, kar je v njegovi moči, da spremeni odločitev. »Moramo poskusiti,« je dejal za italijansko državno radiotelevizijo Rai in dodal, da »igre še ni konec«. »A ne smemo si delati utvar, to ne bo preprosto, ker je treba spoštovati določene postopke,« je opozoril.

Italijanski minister za evropske zadeve Sandro Gozi pa je za časnik Corriere della Sera dejal, da ne gre za odločitev proti Nizozemski, temveč je zagotovitev kontinuitete in optimalnega delovanja agencije v interesu vseh evropskih državljanov.

Evropska agencija za zdravila je pristojna za znanstveno vrednotenje, nadzor in spremljanje varnostnih vidikov zdravil v EU. Ključna je za zagotavljanje dobrega delovanja enotnega trga zdravil v EU.

Za sedež agencije je bilo najprej 19 kandidatov: Amsterdam, Atene, Barcelona, Bonn, Bratislava, Bruselj, Bukarešta, Dublin, Dunaj, Helsinki, Koebenhavn, Lille, Malta, Milano, Porto, Sofija, Stockholm, Varšava in Zagreb.