Na današnji seji državnozborskega odbora, pristojnega za socialno in družinsko politiko, so z enajstimi glasovi za in nobenim proti poslanke in poslanci iz zakona o starševskem varstvu in otroških dodatkih izločili kazenski odvzem pravice do otroškega dodatka v primeru, da otrok neopravičeno ne obiskuje osnovne šole. Levica je umik predlagala že prejšnji četrtek, vendar so koalicijske stranke SMC, DeSUS in SD tik pred sejo vložile svoj, identičen amandma zakona, na seji pa ga je podprla tudi državna sekretarka na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnost Martina Vuk. Pojasnila je, da je bil predlog poskus, da bi dosegli manj neopravičenih izostankov iz šole in da je bil mišljen »veliko bolj preventivno kot kaznovalno«. »Vendar se zaradi burnih pomislekov, ki so bili izpostavljeni in so do neke mere upravičeni, strinjamo, da se ta ukrep črta iz zakona,« je povedala.

Manever z amandmajem

Koalicijski poslanci so na seji razložili, da so se za umik ukrepa odločili, ker so po premisleku ocenili, da to ni pravi način za naslavljanje problema neobiskovanja pouka. Zakaj so vložili svoj amandma in niso samo podprli prvotnega amandmaja Levice, na seji niso pojasnili. Navedli so samo, da umikajo kazenski odvzem otroškega dodatka zaradi pripomb varuhinje človekovih pravic in opozoril strokovne javnosti. Varuhinja v resnici ni pozvala k umiku ukrepa, ampak je izpostavila njegovo nedorečenost, medtem ko so ga številni strokovnjaki za socialno delo in otrokove pravice ocenili kot popolnoma nesprejemljivega.

Pred tem v koaliciji niso izražali pomislekov, ampak so celo predlagali amandmaje, s katerimi so želeli postopek odvzema pravice do otroškega dodatka jasneje opredeliti. O teh amandmajih zaradi umika ukrepa danes odbor ni glasoval.

Dobroimetje namesto denarja

Vse druge spremembe zakona so člani odbora z manjšimi dopolnitvami poslali naprej v parlamentarno proceduro. Večino predlogov je podprla tudi opozicija, na primer to, da bo možna bolj prožna izraba očetovskega dopusta, da bo država subvencionirala avtocestne vinjete za velike družine in da bo enkratna pomoč ob rojstvu otroka spet univerzalna in bo torej spet na voljo tudi premožnejšim.

Poslanci opozicijskih strank pa so glasovali proti temu, da pomoč ob rojstvu otroka, ki znaša 280 evrov, od leta 2020 ne bo več izplačana v denarju, ampak v dobroimetju. Trdili so, da država s tem izraža nezaupanje do staršev, predvsem revnih, ter jim pripisuje, da denarja ne porabijo v korist otroka. Poslanka NSi Iva Dimic je menila tudi, da se bo s predpisovanjem, kje lahko starši porabijo denar, odpiralo tveganja koruptnega zagotavljanja poslov določenim podjetjem. »Ne gre za pakete, kot je bilo to v preteklosti,« je na pomisleke odgovarjala Martina Vuk, »gre za podoben koncept kot pri študentskih bonih. Dobroimetje bo mogoče izkoristiti pri vseh ponudnikih, ki prodajajo kar koli, kar je namenjeno vzgoji, negi, opremljenosti otroka. Pa naj bo to pohištvo, plenice, prehrana, negovalna kozmetika… kar koli.«